Rukiin puintia Savitaipaleella

Savitaipaleen kotiseutuyhdistys järjesti talkoot rukiin puintiin Hakamäen museoalueella 4.9.2012. Ruis oli korjattu pellolta jo edellisellä viikolla ja ahdettu lyhteinä parsille. Sen jälkeen sitä oli kuivatetettu neljä päivää kuumassa riihessä. Kotiseutuyhdistyksen jäsenet olivat vuorollaan olleet kipinämikkona riihellä.

Kuva: Ismo Hölsä
Parsilta laskettiin lyhteitä ja ne ladottiin lattialle riveihin tähkät vastakkain. Ennen puitiin niin, että samaa riviä puitiin pareittain iskien samaan kohtaan varstallaan. Kun puiminen alkoi sujua, se sai tasaisen rytmin. Kun rivi oli puitu, käännettin lyhteet ja ne puitiin toiselta puolen.



Puitu "lattiallinen" sidottiin uudelleen kiinni oljilla. Näin niitä voitiin helpommin siirtää pois tieltä. Hakamäellä pohdittiin missä jätteeksi jääneitä olkia voitaisiin nykypäivänä hyötykäyttää.

Varstalla puiminen ei ollut niin helppoa kuin miltä se näytti. Siihen täytyi löytää oikea tekniikka ja rytmi, jotta se lähti sujumaan. Riihen ulkopuolelta kuunneltuna varstojen tasainen töminä herätti jonkinlaisen turvallisuuden tunteen.

Kaikilla osallistujilla vaikutti olevan hauskaa ja riihen ulkopuolelle kuuluva tasainen kolke oli piristävää kuunneltavaa.

Puinnin jälkeen jyvät piti viskoa. Riihen lattialla oli nykyaikaisesti pressu, jonka avulla jyvät saatiin kasaan. Hakamäellä oli käsinpyöritettävä viskuukone, jossa kevyemmät roskat lentävät ulos koneesta ja painavammat siemenet saadaan kerättyä sen alaosasta säkkeihin.
Kuva: Ismo Hölsä

Siemenistä jauhetaan ruisjauhoja, joita kotiseutuyhdistys aikoo myydä sekä valmistaa puuroksi tapahtumien yhteydessä syksyn aikana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Arjen ja yllätysten monumentit - museoharjoittelussa kulttuuriympäristötiimissä

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta