Taidemuseon kokoelmia tutkimassa

Etelä-Karjalan taidemuseon seuraava näyttely kootaan museon omista kokoelmista. Samalla aloitetaan taidemuseon 50-vuotisjuhlavuoden (1965-2015) juhlinta. Kokoelmanäyttelyä suunnitellaan yhteistyössä asiakasryhmän kanssa. Jokainen ryhmän kahdeksasta jäsenestä valitsee oman suosikkiteoksensa ja kertoo näyttelyn katsojille, miksi on valinnut juuri kyseisen teoksen. Näyttelyn suunnittelussa mukana oleva museon asiakasraatilainen, lastentarhanopettaja Kirsi Rehunen blogaa: 

Kuin lapsi karkkikaupassa 

Taidenäyttelystä on ihanaa etsiä suosikkiteostaan! Sain sähköpostiini kuvia esivalituista
taideteoksista 6. elokuuta. Myöhään yöllä katselin postimerkin kokoisia teoskuvia, etsin teosta josta pitäisin eniten.

Elias Muukan Maisema Lappeenrannasta vuodelta 1879 kuvaa aikaa, jolloin isäni isoäiti Irene Nokala muutti kaupunkiin pienenä tyttönä. Mitenkään muuten kuin taulun välityksellä en pääse kurkistamaan sen ajan Lappeenrantaan. Tuon taulun haluaisin nähdä!


Tarja Heilimon puupiirroksia olen ihastellut taidenäyttelyissä monet kerrat ja taidekokoelmasta löytyi yhdeksi suosikikseni hänen työnsä Tanssi. Pienestäkin kuvasta pystyi kuvittelemaan, millainen musiikki mahtaisi soida tanssin taustalla. Olin utelias näkemään, millaiset puupiirroksen värit ovat luonnossa. 

Myös Matti Heleniuksen Kahden kauppaa olisi kiinnostava katsoa tarkemmin. Pienestä kuvasta näkee, että taiteilija kuvaa ihmissuhteita, ilmeitä, tunnelmaa, juoruavia kahvipöytäkeskustelijoita ja vieressä olevaa uteliasta kuulijaa. Ilmari Aallon teokseen Suursaaren taloja olisin suorastaan halunnut kävellä sisälle. 


Kirsi Rehunen (vas.) esittelee teosvalintaansa, Maija Nuotion Muurahaisen koloa vuodelta 1974, muille asiakasraatilaisille. 
Kuva: Mikko Pirinen

Katselin taidetta ja huomasin olevani vaikean valinnan edessä. Kauniita, ajatuksia herättäviä, tunnelmallisia, mielenkiintoisia teoksia olikin yhtäkkiä liikaa. Valitsin kolme suosikkiani ja vielä toiset kolme varalle. Kotiin paperille jäi kaikkiaan 13 veistoksen, akvarellin, puupiirroksen ja öljyvärimaalauksen nimet, karsimani suosikkiteokset.

Taidemuseolla huomasin ilokseni, että suosikkini olivat toistenkin asiakasraatilaisten mielestä taidemuseon kokoelmien helmiä. Saattaisin siis saada nähtäväkseni useita lempitaideteoksiani! Innokkaasti hyörimme taidemuseon amanuenssien Monan ja Mikon vieressä, kun Mona valkoisin hansikkain esitteli meille valitsemiamme taideteoksia. Maija Nuotion pronssiveistos, jota olin ihaillut yhtenä monista lempi-teoksistani, oli luonnossa niin upea, että päätin valita sen näyttelyyn. Teoksen tutkivat lapset ovat ihmettelemässä Muurahaisen koloa puukiekossa. Lasten kysymykset voi kuulla korvissaan. Mukavaa, että teoksessa on sekä tyttö että poika, ihmettelevät lapset, jotka huomaavat asioita, joiden ohi kiireiset aikuiset kävelevät.


  

Kirsi Rehunen, Taipalsaari. Lappeenrannan museoiden asiakasraatilainen, Taipalsaaren

varhaiskasvatuksen museoyhteistyöhenkilö, lastentarhanopettaja.


Kommentit

Lähetä kommentti