LUONTO- JA TIEDEKESKUS SAIMAARIUM TUO SAIMAAN MENESTYSTARINAT PARRASVALOIHIN

LUONTO- JA TIEDEKESKUS SAIMAARIUM TUO SAIMAAN MENESTYSTARINAT PARRASVALOIHIN


Lappeenrannan Linnoituksen Satamatie 8:aan avattiin 30.10.2019 Luonto- ja tiedekeskus SAIMAARIUMin ensimmäisen vaiheen näyttely. Toimintaa pyörittävät yleishyödyllinen yritys Saimaarium Oy sekä Saimaan ympäristö- ja tiedekasvatuksen tuki ry laajan yhteistyöverkoston avittamana. Rakennus oli toukokuuhun 2019 asti vuokralla Maahanmuuttovirastolla. Näyttelytilaksi erotettiin osa alakerran toimistona toimineesta tilasta. Puhutteluhuoneina toimineet erilliset tilat tullaan remontoimaan vaihtuvien näyttelyjen ja tapahtumien tiloiksi.

Ministeri Krista Mikkonen toi hallituksen terveiset SAIMAARIUMin ensimmäisen Tiedetiistai-tapahtumaan, jonka aiheena Saimaan vesiensuojelu muuttuvassa ilmastossa. Samalla reilun 40 hengen yleisö juhlisti Luonto- ja tiedekeskuksen avajaisia. Tervehdyksen tilaisuuteen toi myös LUT:n rehtori Juha-Matti Saksa. Kuva: K-M VSAIMAARIUMin ensimmäistä Tiedetiistaita ja samalla Saimaan aarteet-näyttelyn avajaisia juhlisti ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, joka piti Saimaan luontoon ja ilmastokasvatukseen erikoistuneen keskuksen perustamista merkittävänä virstanpylväänä koko Saimaan alueelle.
Saimaan aarteet-näyttely esittelee monipuolisesti Saimaan luontoa. Saimaannorppa-, Lohikalat- ja Vesiensuojelun menestystarinat-näyttelyissä kerrotaan tieteen keinoista parantaa järviluontomme tilaa ja suojella sen aarteita. Halla-norpan ympärillä järjestämme lapsille kivoja luontorasteja ja puuhapisteitä. Akvaarioissa uiskentelevat järvikalat, ravut ja muut selkärangattomat pohjaeläimet. VR-laseilla pääsee tekemään virtuaalimatkoja Saimaalle. Vedenalaisia maailmoja esitellään upeiden elo- ja valokuvien avulla. Mikroskooppinäytteistä pääsee tutkimaan vesieläinten ja -kasvien hämmästyttäviä ominaisuuksia.


Saimaariumin akvaario-osastolla pääsee rauhoittumaan järvikala-akvaarion sekä Järven tarina-elokuvasta tuttujen vedenalaiskuvien tunnelmaan. Kuva: K-M V


Satamatie 8 toimii myös kiehtovana TYKY-päivien, kokousten ja synttäreiden ym. yksityistilaisuuksien pitopaikkana. Tiedetiistait, Luontokuvaillat, Lasten luontotunnit ja Koko perheen järvipäivät tulevat olemaan SAIMAARIUMin vakiotoimintaa näyttelytoiminnan rinnalla. Myös tutkimus- ja kehittämishankkeita on jo käynnistynyt ilmastokasvatuksen ja -valmennuksen sekä vesiensuojelun ja ympäristövaikutusten arvioinnin aihealueilla.

Vuoden 2020 alkuvuoden aikana näyttely laajenee koko Satamatie 8 alakerran noin 680 neliön tilaan.  Tavoitteena on saada perusnäyttely koko laajuudessaan auki yleisölle kesällä 2020. Vaihtuvien näyttelyjen ja tapahtumien tilaa pyritään edistämään samassa aikataulussa. Tervetuloa Satamatie 8:aan!

Saimaan aarteet näyttely on toistaiseksi auki Satamatie 8:ssa keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17. Kuva: K-M V
 


Kari-Matti Vuori
toimitusjohtaja, tutkimusprofessori

Kommentit