Kestävyysnäkökulmia Lappeenrannan museoiden uuteen kokoelmatilaan
Lappeenrannan museot saa uuden kokoelmatilan tulevana syksynä. Tilojen suunnittelu on tarjonnut monia pohdinnan paikkoja: miten suunnitella tiloista sellaiset, että ne palvelisivat jatkuvasti kehittyvää kokoelmatyötä, miten huomioida kestävän kehityksen vaatimukset tilojen suunnitellussa, rakentamisessa sekä käytössä ja miten huomioida kokoelmia käyttävät asiakkaat.
Ekologista ja kulttuurista kestävyyttä rakentamassa
Museoiden uusi kokoelmatila rakentuu vihannestukkuna toimineeseen hallirakennukseen Myllymäen kaupunginosaan Lappeenrannassa. Kiinteistön yhteyteen rakennetaan myös laajennusosa, johon tulee henkilökunnalle ja asiakkaille erilaisia työskentelytiloja. Kestävän kehityksen periaatteita noudatetaan kiinteistön peruskorjauksessa ja rakentamisessa: rakennusmateriaalien kierrätettävyyttä on otettu huomioon hankkeessa ja esimerkiksi aurinkopaneeleja tullaan asentamaan kiinteistöön. Rakennushankkeen osana toteutettavan julkisen taideteoksen hankinnan toivotaan herättävän ajatuksia paikallisen kulttuuriperinnön merkityksestä, sen arvostamisesta sekä Myllymäen alueen historiasta ja paikan identiteetistä.
Suurin askel kestävän kehityksen huomioimisessa museolla on siirtyminen monista erillisistä tiloista yhden katon alle. Muutos nykyiseen tilanteeseen on tervetullut. Monet käytössä olevat kiinteistöt ovat vaatineet omat siivouksensa, kiinteistöhuollon, hälytyslaitteet ja jätehuollon, lisäksi liikkuminen kokoelmatilojen välillä on vaatinut henkilökunnalta siirtymistä työpisteeltä toiselle. Odotamme innoissamme uuden kokoelmatilan käyttöönottoa. Uudessa tilassa työskentelyolosuhteet paranevat ja kokoelmatyötä pystytään tekemään niissä aiempaa ammattimaisemmalla otteella asianmukaisten työtilojen ja -välineiden ansiosta.
Sosiaalista kestävyyttä avoimin tiloin ja aineistoin
Lappeenrannan museot on työskennellyt vuosia kokoelmien saavutettavuuden edistämisen eteen inventoimalla kokoelma-aineistoja ja julkaisemalla niitä avoimesti Finnassa. Nämä molemmat toimenpiteet ovat parantaneet kokoelmien käytettävyyttä niin museon sisäisessä tutkimus-, kokoelma-, näyttely- ja yleisötyökäytössä kuin mahdollistaneet niiden paremman saavutettavuuden myös museon asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin. Tulevaisuuden tavoitteena on edistää kokoelma-aineistojen ilmaista käyttöä.
Uudenlaista sosiaalista kestävyyttä on kokoelmatilan avaaminen asiakkaille. Asiakkaiden on mahdollista käydä tutkimassa kokoelmia, lukemassa kulttuuriperintöön ja kokoelmiin liittyvää kirjallisuutta tai osallistua konkreettisesti kokoelmatyöhön. Vapaaehtoistyötä voi jatkossa tehdä kokoelmien sisältötietojen kartuttamisessa ja rikastamisessa tai kokoelmien ennalta ehkäisevän konservoinnin parissa, eli esimerkiksi esineiden puhdistamisessa, pakkaamisessa tai erilaisten tukirakenteiden valmistamisessa. Vapaaehtoistyön tekeminen vaatii toki ohjausta museon henkilökunnalta, mutta samalla se tarjoaa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille kosketuksen kokoelma- ja kulttuuriperintötyöhön. Toiveena on, että mahdollisuuksilla vapaaehtoistyöhön tavoitetaan uusia museon ja kulttuuriperinnön ystäviä, joita museon aiemmat palvelut eivät ole tavoittaneet.
Kantavana ajatuksena on ollut luoda aiempaa avoimemmat kokoelmatilat. Museolla ei tällä hetkellä ole asianmukaisia tiloja ottaa tutkijoita vastaan tekemään pidempiaikaista tutkimustyötä, joten uudet asiakastilat tulevat tarjoamaan ennennäkemättömät mahdollisuudet museon kokoelmien ja kulttuuriperinnön tutkimiselle. Eikä aina tarvitse niin tosissaan tutkiakaan, kokoelmiin pääsee tutustumaan myös kiinnostuksesta ja harrastuneisuudesta kulttuuriperintöä kohtaan. Uudet asiakastilat taipuvat myös pienimuotoisiin tapahtumiin ja työpajoihin, esimerkiksi kuvien tunnistusiltoihin, keskustelu- ja käsityökerhoihin.
Kokoelmatila Kätkö
![]() |
Havainnekuva kokoelmatilasta. Granlund Arkkitehdit, Granlund Oy, Saimaan aluetoimisto. |
Museon historian aikana kokoelmien parissa työskentelevät ovat monesti saaneet kuulla kokoelmapalveluja käyttävien asiakkaiden taholta, miten ”museon kätköistä” pitäisi löytyä, jos jonkinlaista esineistöä. Päätimme antaa uudelle kokoelmatilallemme nimen Kätkö. Kätkö on paikka, jossa korvaamattoman arvokasta yhteistä kulttuuriperintöämme tullaan säilyttämään, käsittelemään, hoitamaan ja vaalimaan sitä kunnioittaen ja arvostaen. Museon Kätkö avautuu asiakkaille tarjoten kaikille menneisyydestä ja paikallisesta kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille mahdollisuuden tutustua kokoelmiin - ei kuitenkaan katseilta piilossa, vaan avoimesti.
Reija Eeva
Vt. Museotoimenjohtaja
Kommentit
Lähetä kommentti