Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Skinnarilan huvilat

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi

Skinnarilan huvilat


Tänä poikkeusaikana on ollut paljon vapaa-aikaa, jolloin on tullut tehtyä pitkiä ja polveilevia kävelyretkiä Lappeenrannan ulkoilu- alueilla. Keväisen luonnon ihmetyksen lisäksi olen törmännyt  useampaan vanhaan rakennukseen ja rakennusten raunioihin. Päätin kerätä niistä vähän tietoa ja vanhoja kuvia arkistoistamme Elävä museo- blogin seuraajien iloksi.

Pääsette näin hieman kiertelemään samoilla alueilla, joissa olen itse viime aikoina samoillut. Avuksenne tähän kotisohvalla seikkailuun voitte ottaa kaupungin karttapalveluiden uudehkon ominaisuuden käyttöönne. Sen avulla voi tutkia kaupungin eri alueden vanhoja ilmakarttoja usealta vuodelta. Karttapalvelun sivuilta pääsee jatkamaan ilmakuviin seuraavasti: valitse vasemmasta yläkulmasta tasoksi ilmakuvat ja valitse haluttu vuosi.

Osa nyt esittelemistäni rakennuksista on hyvässä kunnossa ja yhä käytössä. Muutamia rakennuksia on tuhoutunut täysin ja ainakin yhdestä on pelkästään osa kivijalkaa ja rappusia jäljellä. Mielenkiintoinen alue on Skinnarilan niemi, jossa nykyisin sijaitsee LUT-yliopiston ja LAB- ammattikorkeakoulun Skinnarilan kampus. Niemellä sijaitsee Skinnarilan hovi, jonka on omistanut useamman vuoden Suomen yliopistokiinteistöt Oy. Se on toiminut yliopiston juhla– ja kokoustilana, jota on myös vuokrattu ulkopuolisille esimerkiksi hääjuhliin.


Skinnarilan hovi lumen peitossa. Lappeenrannan museot/ Matti Veijovuori


Alun perin Skinnarilan Hovin omisti hopeaseppä Pekka Silventoinen, joka harjoitti ammattiaan Pietarissa. Hän törmäsi Skinnarilan alueeseen Lappeenrantaan suuntautuneella kylpylämatkallaan ja ihastui alueeseen souturetkellään. Vuonna 1894 hän hankki maapläntin itselleen ja perheelleen Skinnarilan niemeltä. Hän rakennutti sinne talon ja alueelle raivattiin iso pelto.  Pääasiassa perhe vietti kesänsä Lappeenrannassa ja talvet Pietarissa.  Kesällä 1901 alkuperäinen rakennus tuhoutui tulipalossa ja myöhemmin vuonna 1903 rakennettiin tilalle entistä ehompi päärakennus, joka yhä edelleen seisoo rannan tuntumassa.( Skinnarilan Hovi, Kohvakka)

Tilanhoitajan talo keväällä 2020. Kuva: Lappeenrannan museot/Hanna Lommi


Tässä rakennuksessa on vietetty useita juhlia mm. säveltäjä Toivo Kuulan ja  Silventoisen perheen tyttären Alma Silventoisen häitä vuonna 1914.  Myös Alman sisar Oili Silventoinen avioitui Skinnarilan Hovissa. Oili avioitui talvella 1916 keihäänheittäjä Väinö Siikaniemen kanssa. Siikaniemi oli aikansa kuuluisuus, hän voitti olympiahopeaa keihäänheitosta. Häät olivat pienet johtuen Pekka Silventoisen äkillisestä kuolemasta edellisenä kesänä.( Skinnarilan Hovi, Kohvakka)

Skinnarilan Hovi on edellisen kerran peruskorjattu 1979 Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun (nyk. LUT-yliopisto) toimesta. Muut huoltorakennukset, lukuun ottamatta tilanhoitajan punaista mökkiä aivan Hovin tuntumassa, on purettu pois. Ainakin 2000-luvun alussa punasta mökkiä vuokrattiin mm. yliopiston tutkijoille asunnoksi lyhyen aikaa.


Alueen muut huvilat


Skinnarilan Hovin lisäksi Skinnarilan alueella on ollut useita hienoja puuhuviloita. Rantapolun läheisyydessä, Hovin suunnasta kuljettaessa, löytyy Tervahaudankadulla sijaitseva puinen huvila ja sen huoltorannuksia. Se on valokuvaaja Hugo Walleniuksen hirsihuvila nimeltään Kekkuri. Huvila rakennettiin vuonna 1935.  Walleniuksella oli valokuvaamo Lappeenrannassa.   Valokuvaamo sijaitsi Kauppakadulla. Amanuessi Miikka Kurri etsi arkistoista minulle kuvan Walleniuksen valokuvaamosta, joka sijaitsi nykyisen Oleksin laitamilla Lappeenrannan keskustassa.


Hugo Walleniuksen valokuvaamo (Kauppakatu 32): Kuvan on ottanut Gunnar Vartiainen. Lappeenrannan museot.


Hugo Walleniuksen kesähuvila. Lappeenrannan museot/Matti Veijovuori

Tervahaudankadun päästä jatkuu polku niemen kärkeen, jossa on sijainnut Pärnäsen huvila 1990-luvun loppuun asti. Sen virallinen nimi oli Kotaniemi.  Huvila tuhoutui tulipalon yhteydessä 1999. Huvilasta on jäänyt muisto kiviportaiden muodossa ja jos oikein tarkkaan etsii, voi maastosta löytää myös rakennuksen kellarin, joka on sijainnut rakennuksen rannanpuoleisessa päädyssä.




Kotaniemi. Lappeenrannan museot/ Matti Veijovuori


Alueella on sijainnut myös rakennukseen kuuluvia huoltorakennuksia, kuten asemapiirustuksesta voi todeta. Huvilan hirsirunko on siirretty toisaalta tälle paikalle. Siirron yhteydessä sitä laajennettiin huvilaksi. Rakennus on ollut kaunis tornilla varustettu huvila, jossa on ollut kaksi isoa terassia.

Kotaniemi. Kuva: Lappeenrannan museot/ Matti Veijovuori.

Asemapiiroksesta voi nähdä, että aivan rannassa on sijainnut sauna. Rannasta tosiaan löytyy vieläkin  hirsirunkoinen pieni rakennus, joka oletettavasti on ollut talon sauna.

Saunalta lyhyen matkan päästä löytyy  Salpa-linjan bunkkeri, joka on melko hyvin maastoutunut ympäristöön. Etsiessäni sitä melkein kävelin sen ohi kertaalleen. Bunkkeria ympäröivät kivet olivat kauttaaltaan kauniin sammaleen peitossa ja kesti hetken tajuta, että kivien alla oli bunkkeri.

Asemapiirros Kotaniemestä. Lappeenrannan museoiden arkistot


Saunarakennus rannalla. Lappeenrannan museot/ Hanna Lommi

A.J. Pärnänen on omistanut tilan yhdessä Juho Leinon kanssa, jonka huvila Impivaara sijaitsi pienen kävelymatkan päässä tästä Pärnäsen huvilasta. Impivaara sijaitsee männikköisellä kumpareella aivan yliopistolle johtavan Yliopistonkadun vieressä.  Se on remontoitu muutamia vuosia sitten. Impivaaraan kuului myös rannassa sijaitseva rantasauna, joka näyttää nyt ulkoa käsin olevan melko huonossa kunnossa. Impivaaran takapihalta johtaa portaat ja polku rantasaunalle.


Impivaara. Lappeenrannan museot/Matti Veijovuori


Skinnarilan niemi on kauniin luontonsa ansioista ollut suosittu kesänviettopaikka ja on nykyisinkin suosittu ulkoilualue. Alueen luontoon voi tutustua Tiina Kolarin kirjoittaman kasvillisuusselvityksen avulla. Lisäksi Skinnarilan alueella on Parkinmäen luontopolku, joka tutustuttaa alueen kasvistoon  paikan päällä.


Parkinmäen luontopolun opasteet lähtevät Skinnarilan hovin edestä. Kuva: Lappeenrannan museot/ Hanna Lommi



Lappeenrannan museoilta tulee Rantaraittia varten kevään aikana mobiilisovellus, jonka avulla Rantaraitin historiallisiin kohteisiin pääsee tutustumaan. Tämä onnistuu kävellen tai kotisohvalta.

Tämän tekstin lähteinä olen käyttänyt Lappeenrannan museoiden arkistoja, Skinnarilan kampuksen asemakaavan ja tonttijaon - selvitystä, Mikko Kohvakan kirjoittamaa Skinnarilan hovi- kirjaa ja Lappeenrannan keskustaajaman osayleiskaava raporttia.

Tämän jutun kirjoitti  Lappeenrannan taidemuseon yleisö-ja aluetaidemuseotyön amanuenssi Hanna Lommi


Kaupungin karttapalvelu linkki


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Arjen ja yllätysten monumentit - museoharjoittelussa kulttuuriympäristötiimissä

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta