WOLKOFFIN SUVUN PÄÄSIÄISLEIVONNAISISTA

WOLKOFFIN SUVUN PÄÄSIÄISLEIVONNAISISTA



Pääsiäisleivonnaisten valmistelu aloitettiin pääsiäistä edeltävällä viikolla, suurella viikolla. Keskiviikkona tehtiin kulitsataikina, jonka alustaminen oli erityisen raskasta työtä. Koska taikinaan piti saada hyvä sitko, oli naisilla suuren taikinan vaivaamisesta kädet punaisena. Jo torstaiaamuna neljän aikaan heräsi äiti Martta paistamaan kulitsoja.
Wolkoffeilla kulitsat valmistettiin perinteisesti puilla lämmitettävässä leivinuunissa, koska sen pehmeä ja mieto lämpö paistoi kookkaat, kolmikerroksiset kulitsat juuri sopivan hitaasti.


Martta Wolkoff kulitsan valmistuksessa pääsiäisenä 1977.


Suureen perjantaihin kuului perinteisesti pasha vaivaaminen. Rahkan valmistus pashaa varten oli aloitettu jo aiemmin, nyt nyyteissä viileässä säilytetty valmis rahka puserrettiin kuivaksi ja ja hierrettiin siivilän läpi tasaiseksi. Sen joukkoon vaivattiin voisula ja muut ainekset. Pashamuotit vuorattiin harsokankaalla, täytettiin rahkaseoksella ja vietiin viileään, jolloin rahkasta valui loputkin heranesteestä pois. Mausteina Wolkoffeilla käytettiin pääasiassa vaniljaa, joskus myös suklaata. Huolellisen vaivannäön tuloksena saatiin sopivan kuiva, tasainen rahkamassa, jonka ulkopintaan jäljentyi muotin kuvioina slaavilaiset kirjaimet XB – Kristus nousi kuolleista!

Alla on ohjeet kolmeen Wolkoffin perheen pääsiäiseen kuuluneeseen pääsiäisleivonnaiseen, kulitsaan, babaan ja pashaan. Näiden perheeltä saatujen ohjeiden mukaan, joskin tarvittaessa hieman soveltaen, on leivonnaiset tehty Wolkoffille myös talon museona toimimisen aikana. Leivonnaisten onnistuminen on tekijöilleen jokavuotinen jännityksen paikka. Tänä poikkeusvuonna leivonnaisten valmistus jää talomuseolla väliin, joten kokeilkaapa ihmeessä kotona, millaisia tuloksia te ohjeilla saatte 😊

Kulitsa


2,5 l maitoa
10 munaa
15 dl sokeria
suolaa
650 gr voita
kardemummaa, hiivaa, rusinoita
mantelijauhoa (voi lisätä)
vehnäjauhoja (erikoisvehnäjauhoja)

Taikinan tulee olla pullamaista, ei löysää!

Taikina jaetaan kolmeen osaan: alimmaksi suurin pyörylä, keskelle vähän pienempi ja päälle pienin. Kerrosten reunoja kiertämään leivotaan ohuita palmikoita ja kaaviloidaan ohuita nauhoja, joiden reuna leikataan kampamaiseksi rimpsuksi.
Pienimmän pyörylän keskelle tehdään taikinasta XB (”Kristus on ylösnoussut” - tervehdyksen mukaan). Leivonnainen koristellaan kuorituilla manteleilla.



Amanuenssi Elina Vuoren taidonnäyte vuodelta 2012



Baba


50 gr hiivaa
1 lasi sokeria
2 kermaista maitoa
5-6 munaa
600-700 gr vehnäjauhoja
300 gr voita
2 tl hienonnettua kardemummaa
3 rkl sukaattia


Taikina kohotetaan ensin pienemmän jauhomäärän kanssa ja sitten loppujen kanssa. On tärkeää, että kartiomainen vuoka täytetään vajaaksi, koska leivonnainen nousee ja saa noustakin leveämmäksi ja korkeammaksi yli reunojen.



Koristeltu baba Wolkoffin talon pääsiäispöydässä. Wolkoffeilla baban valmistukseen käytettiin korkeaa kuparikasaria. 




Pasha


reilu 2 lasia rahkaa, yön yli valutettua ja hierottua
1 lasi sokeria
1 lasi kuohukermaa, vaahdotettua
1 lasi (vajaa) suolatonta voita, sulatettua
1 muna (vain ruskuainen)
vaniljasokeria
rusinoita

Valutettu rahka hierotaan ja sulatettu voi lisätään ja sekoitetaan tasaiseksi.
Erikseen hierotaan osa sokerista ja muna, jotka lisätään rahka-voi -seokseen. Sitten lisätään vaahdotettu kerma ja loput sokerista. Lopuksi lisätään vaniljasokeri ja rusinat. Sekoitetaan hyvin, muttei vatkata. Jonkin verran ylitäyttöä muottiin, koska seos laskeutuu vielä.


Pasha Wolkoffin talon pääsiäispöydässä. Pashaa ei museotalolle valmisteta joka vuosi vaan kyseessä on ”kestopasha” , joka on tehty Wolkoffien käytössä olleella muotilla.



Tekstissä on käytetty lähteenä Etelä-Karjalan museon julkaisua Wolkoffin talo – kauppakartano Lappeenrannassa sekä suvulta peräisin olevia reseptejä.

Jutun kirjoitti on Noora Niemi

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Arjen ja yllätysten monumentit - museoharjoittelussa kulttuuriympäristötiimissä

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta