Pala museota muistoksi
Kävin viime lauantaina paikallisessa taidemuseossa ties kuinka monennen kerran. Jälleen jäin nalkkiin, taidemuseon näyttely vangitsi tunnelmalla. Kotiin halusin ottaa mukaan tunteen, sen viritteen, jonka koen näyttelyä kiertäessäni. Onneksi se onnistuu, tätä varten ovat museokaupat.

Kunpa se pieni tai vähän suurempi puoti museon kyljessä tietäisi, miten paljon se voi ihmiselle antaa. Sillä on sama tehtävä kuin matkamuistomyymälöillä ikään, muistuttaa koetusta kotona. Hyvin usein museomyymälät täyttävät tämän tarpeen, mutta joskus on käynyt niin, että myymälä ei ole tarjonnut mitään näyttelyyn, paikallisuuteen tai itseensä liittyvää. Se on sinällään harmi, sillä itse asiassa uudessa kodissa tavaran alkuperäpaikalle muodostuva kuva saa vielä suuremman merkityksen kuin mitä sillä oli sitä hankittaessa. Vai mitä sanot Louvresta ostamastasi kirjasta tai italialaisesta kotimuseosta ostamastasi kupista?

Toisaalta paikallisille ihmisille museokaupat toimivat hyvinä lahjatavaraliikkeinä. Sieltä löytää persoonallisemman lahjan kuin marketista ja hinnat ovat kilpailukykyiset. Josko et olisi museoihminen, niin entäs museokauppashoppailija? Voin taata, kannattaa kokeilla.

Marjaana

Marjaana Kareinen on museoille sydämensä menettänyt asiakas ja tällä hetkellä asiakasraadin jäsen


Kommentit