Luonnon ja kirjaamisen täyteinen kesä

Tekstiilikonservaattori Susanna Kajander ja interiöörikonservaattori Tiia Yli-Kankahila asuivat ja työskentelivät kesän Kotkaniemen kartanossa.

Mennyt kesä oli meille kahdelle konservaattorille mielenkiintoinen ja jännittävä. Olimme kesän töissä Luumäellä presidentti P.E. Svinhufvudin kotikartanossa Kotkaniemessä Kivijärven rannalla. Työnteon lisäksi asuimme kesä-elokuun samaisessa rakennuksessa ja työmatkoihin ei juuri tuhlaantunut aamuisin aikaa. Kotkaniemi on menossa mittavaan remonttiin, minkä vuoksi kartanon irtaimisto siirrettiin turvaan remontin tieltä. Meidän tehtävämme oli käydä kaikki esineet ja huonekalut yksitellen läpi. Puhdistimme, valokuvasimme, kuntokartoitimme ja pakkasimme kaikki ainutlaatuiset entisen presidenttiparin tavarat. Kaiken kaikkiaan pakkaavien käsiemme ja tarkkailevien silmiemme kautta kulki noin 1500 yksilöä. Aikamoista kirjaamista ja excel-taulokon täyttöä oli tehtävä, jotta mikään esine ei unohtuisi ja häviäisi. Esine esineeltä opimme jotakin lisää presidenttiparista ja Suomen historiasta. 


Suurin maalaus oli salin seinällä ollut Ants Muratkin maisemamaalaus 1930-luvulta, jonka taustapuolta Susanna tässä puhdistaa.
Ruokasalin asearkusta löytyi jos jonkinlaista pikkutavaraatupakasta tähtäimiin ja kivääriöljyyn.


Esineitä oli jos jonkinlaisia: maalauksia, kehystettyjä valokuvia, huonekaluja, pöytäliinoja, ruokaliinoja, lakanoita, Ellenin pukuja ja kenkiä, Ukko-Pekan suojeluskuntapuku, posliinia ja muita astioita, kirjoja, onnittelu- ja suruadresseja, kunniakirjoja, kynttilänjalkoja, kattovalaisimia, pöytälamppuja, seinäkelloja, pronssireliefejä, mitaleja, luistimia, vohvelirautoja, kaakeliuunien kaakeleita, tervan tuoksuiset sukset ja vahanukke. Huonekaluja oli tietysti myös paljon ja osa niistä oli todella isoja, joita ei meinannut viiden miehenkään voimin saada liikkeelle. Suuret huonekalut käärittiin ensin suojapaperiin tai kankaaseen, sitten paksumpaa suojapahvia peili- tai lasipintojen suojaksi ja päälle vielä kuplamuovia ja kaikki kiinni kiristekalvolla. 


P.E. Svinhufvudin näköisvahanukke oli työhuoneessa esillä seisomassa kirjoituspöydän vieressä. Tässä nukke on jo pakattu isoon tuolilaatikkoon.

Pari viikkoa kului, kun kävimme läpi Ukko-Pekan työhuoneen kirjakaappien sisällöt ja yläkerran kirjat. Joukossa oli sadoittain sähkösanomia, suru- ja onnitteluadresseja, postikortteja, valokuva-albumeja, mainoslehtisiä, lakikirjoja, valiokuntamietintöjä ja suojeluskunnan koulutusoppaita. Kaiken kaikkiaan Kotkaniemestä tuli 50 laatikollista kirja- ja arkistomateriaalia. Nahkakantiset kirjat ja värikkäillä musteilla koristellut adressit ovat todella kauniita ja toivottavasti joitain olisi mahdollista museovieraidenkin nähdä tulevaisuudessa. Suuressa osassa kirjateoksia oli aina myös omistuskirjoitus entiselle presidentille.


Tiia käy läpi kirjoja ja arkistomateriaalia. Taustalla on kasvava laatikkovuori jossa pakatut kirjat ja arkistomateriaalit odottavat muuttoa.

Kotkaniemi on nyt tavarasta tyhjillään. Tavarat vietiin pois kahden muuttopäivän aikana. Kesän alussa lähti yksi 45-kuutioinen rekkakuorma pienesineistöä ja tuoleja. Kesän lopuksi kartanolta lähti kolme 50-kuutioista rekkalastia.  Tavarat on pakattu siten, että jokaisen pakkauksen päältä löytyy esinenumero, nimi, valokuva ja huoneen nimi josta esine on kotoisin. Tämä merkkaaminen helpottaa tavaroiden takaisinvientiä. Kotkaniemen on tarkoitus aueta Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna eli 2017. Kotkaniemen yläkertaan on tarkoitus tulla mm. kokoustiloja ja alakertaan kahvila.

Presidenttipari viihtyi Kotkaniemessä, eikä ole vaikea ymmärtää miksi. Näkymä kartanolta Kivijärvelle on kaunis - eikä varmasti vain näin kesäaikaan vaan myös ympäri vuoden. Kapea kangasmetsäinen niemi vie veden keskelle. Vanhat puut ja mustikanvarvut elävät sovussa täysin sammaloituneiden sadunomaisten kivien kanssa. Pyrimme nauttimaan kauniista luonnosta aina iltaisin saunomisen, uinnin ja rantakallioilla grillaamisen merkeissä. Työpäivän aikanakin Tiia yllätti usein Susannan tuijottamasta salin isoista ikkunoista järven suuntaan. Vaikka tilat olivat täynnä pakkausmateriaaleja, niin komeat korkeat huoneet ja isot ikkunat loivat silti ylevän tunnelman työskentelyyn. Kotkaniemi on kaunis ympäristö sekä töiden tekemiseen että asumiseen.
Rantasauna ja Kivijärvi ovat varmasti paras työsuhde-etu mitä voi saada. Saa nähdä pääsemmekö tulevaisuudessa koskaan samanlaisten etujen pariin. Jäämme innolla odottamaan sitä, kun Kotkaniemi taas aukaisee ovensa.


Tiia Yli-Kankahila & Susanna Kajander

Kommentit