Lallukat museossa

Etelä-Karjalan museon auditoriossa on kuluvan vuoden maaliskuulta alkaen pyörinyt miniteatteriesitys ”Koht’silleen Lallukka”. Tai oikeammin, puolen tunnin näytelmää on esitetty ja tullaan esittämään aina Juho ja Maria Lallukan syntymä- ja kuolinpäiviä edeltävillä viikoilla.

Yleisöllisiä esityksiä on tähän mennessä ollut 17 ja niiden katsojamäärä yli 500 henkeä. Auditoriossa on nelisenkymmentä istuinpaikkaa. Maksullisten esitysten täyttöprosentti onkin ollut huikea, 96 %.

Miksi Lappeenrannan Vanhan hautausmaan puistossa itkee harmaagraniittinen neito? Miten kotikaupungin kulttuurityötä voivat tukea aivan tavalliset kaupunkilaiset? Rajoittaako korkea ikä kulttuuritekoja?

Kummisedät päivänvalossa. Jalmari Finne (Timo Mattila)
- J.H. Erkko (Kari Lehtonen)
- Juho Lallukka (Esko Tikanmäki)
- Eerikki Tanner (Aarni Metsä)
- Simo Leiviskä (Ohto Nuottamo) 

Vastauksia


”Koht’silleen Lallukka”-esityksen tuottajayhteisö on Lappeenrannan museot. Näytelmän viisimiehinen esittäjäryhmä kutsuu itseään Museon Kummisediksi. Kummit antavat kummilahjoja. Esitys on kummilahja museotoimelle, jonka uurastusta kulttuurin parissa ryhmä kovasti arvostaa ja on siksi panemassa itseään likoon suurella sydämellä. Sydänten keski-ikä esityksiä alettaessa oli 72 vuotta.

Musiikki- ja huumoripitoinen esitys kertoo, että itkevä graniittineito suree viipurilaisen kauppaneuvos Juho Lallukan ja hänen vaimonsa Marian poismenoa. Aviopari pani itsensä likoon suurella sydämellä. Näiden elämäntyön hedelmät ovat olleet luomassa perustaa niin tasa-arvoiselle itsenäiselle Suomelle kuin sen kulttuurielämälle. Meille jälkipolville siitä kertovat mm. Lallukan taiteilijakoti Helsingissä ja Aallon kirjasto Viipurissa.

Museoesitys tahtoo Lallukoiden tapaan korostaa yksilöiden aloitteellisuutta ja myös taloudellista panosta asioissa, joihin yhteiskunnan rahkeet eivät riitä. Eräs esityksen sivutavoite on jo toteutunut. Enää ei puhuta Lallukoiden hautamuistomerkin siirrosta. Päinvastoin. Juhon ja Marian muisto saa levähtää tutussa puistossaan. Kaupunki on vastikään kunnostanut puistoaluetta ja avaamalla Kauppakadulta uuden kävelytien se on nyt entistä helpompi saavuttaa.

Kaksi Lallukkaa,vasen ja oikea.
Taustalla Unto Pusan Kolme Sulotarta( Lappeenrannan taidemuseo) ja Eero Järnefeltin Lallukka( Pamaus- seura ry.).


Pamaus-Seura


Aloitteen muistomerkin siirrosta Viipurin Ristimäeltä Lappeenrantaan teki Pamaus-Seura. Alkujaan se oli Viipurin Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajien seura. Sen kotipaikka on nykyään Helsinki.

Museon ”Koht’silleen Lallukka”-esitys kertoo myös tästä herraseurasta, jonka keskushahmona oli oikeutetusti kauppaneuvos Lallukka. Pamaus-Seuran vuosipäivä on 30. marraskuuta. Lallukka -esitysten kolmas jakso osuu sopivasti tälle marraskuun viimeiselle viikolle. Kun lisäksi Juhon kuolinpäivä oli 1. joulukuuta, näkyvät molemmat aiheet tulevien esitysten kulisseissa.


Pamaus-klubilla tunnelmoidaan
Kortelaisen Make, miesten euro naisten tasalle

Lauluhetki Tiltalle Torkkelin puistossa



Lallukoiden neljäs esitysjakso on tammi-helmikuun vaihteessa 2018. Silloin juhlitaan Juhon syntymäpäiviä. Tarkat esitysajankohdat selviävät museon sivuilta. Tulevilla jaksoilla esitykset painottuvat entistä enemmän iltapäiviin. 

Kirjoittaja: Timo Mattila
Kuvat: Tuomas Nokelainen, Timo Mattila ja Kimmo Metsälä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Arjen ja yllätysten monumentit - museoharjoittelussa kulttuuriympäristötiimissä

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta