Seminaarimatkalla Pietarissa


Seminaarimatkalla Pietarissa



Lappeenrannan museot ovat järjestäneet Venäjän etnografisen museon kanssa yhteistyöseminaarin jo seitsemänä vuotena.  Tavoitteena kansainvälisillä museoiden asiantuntijoiden tapaamisilla on tutustua molempien maiden museopedagogiseen toimintaan ja saada uusia ajatuksia omaan työhön.  Vuosien varrella ovat tulleet tutuksi monet erilaiset tavat tehdä museopedagogista työtä molemmissa maissa. Eroavaisuuksia on ollut havaittavissa, mutta on myös löydetty yhtäläisyyksiä tavoissa tehdä pedagogista työtä museossa.

Pahalta suojaava vaate Venäjän etnografisessa museossa Pietarissa. Kuva: Riina Nurmio/ Lappeenrannan museot



Tänä vuonna seminaari järjestettiin Pietarissa Venäjän Etnografisessa museossa. Aiheena seminaarille oli museoiden ja teatterin yhteistyö ja sen eri muodot. Kaksi päiväisessä seminaarissa saimme kuulla mielenkiintoisista projekteista ja käytänteistä, joita sekä Suomen että Venäjän museoilla on ollut ja on käytössä. Esittelyjä ja keskustelunavauksia tuli yhteensä yksitoista ja keskustelu puheenvuorojen jälkeen oli varsin vilkasta.

Riina Nurmio kertomassa Lappeenrannan museoiden yleisötyöstä.Kuva: Hanna Lommi/Lappeenrannan museot

Mielenkiintoisena projektina jäi mieleen esimerkiksi Dostojevski museon Dostojevski päivät, joiden aikana museo levittäytyy teatteriesitysten avulla Pietarin kaduille. Päivät ovat erittäin suositut pietarilaisten keskuudessa kesäisin.

Toinen mielenkiintoinen avaus oli Etnografisen museon hanke, jossa nuoria vankeja sitoutettiin museon järjestämään näytelmätyöryhmään. Siinä vangit harjoittelivat säännöllisesti näytelmää vankilassa ja näytökset pidettiin museolla. Tällä hankkeella oli monia tavoitteita, suurimpana ehkä vankien sopeuttamin pikkuhiljaa takaisin yhteiskuntaan.

Reetta Ristimäki kertomassa suunnitteilla olevasta teatteriproduktiosta. Kuva: Hanna Lommi/Lappeenrannan museot

Lappeenrannan museoiden toimintaa esittelivät  intendentti Satu Ståhlberg, amanuenssi Riina Nurmio ja amanuenssi Hanna Lommi. Lappeenrannan museoiden vieraina ja puhujina seminaarissa olivat myös Reetta Ristimäki ja Raili Leino. He ovat molemmat esittäviä taiteilijoita, joilla on kokemusta yhteistyöstä museoiden kanssa. Raili Leino toimii museoissa ja Lappeenrannan linnoituksen alueella draamaoppaana ja Reetta Ristimäki on tehnyt näytelmiä mm. yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Nyt hänellä on työn alla immersiivinen näytelmä yhteistyössä Lappeenrannan museoiden kanssa. Suomalaisena puhujana oli myös  museolehtori Kirsi Karvonen Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE:sta Tampereelta ja  delegaatioon kuului myös amanuenssi Anna-Mari Immonen Suomen kansallismuseosta.


Etnografisen museon aarrekammion aarteita. Kuva: Riina Nurmio/ Lappeenrannan museot



Seminaaripäivien ohessa pääsimme myös tutustumaan Etnografisen museon aarreholviin, jossa oli näytillä alkuperäiskansojen taidokkaita pukuja ja koruja.

Kirjoittajat Hanna Lommi ja Riina Nurmio toimivat molemmat Lappeenrannan museoiden yleisötyön amanuensseina. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Arjen ja yllätysten monumentit - museoharjoittelussa kulttuuriympäristötiimissä

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta