Erään taiteilijan tarina


Lappeenrannan taidemuseossa on tänä kesänä nähty kehutun ja arvostetun viipurilaistaiteilija Väinö Raution retrospektiivi.

Taidemuseon varjossa, Vihreässä makasiinissa, on esillä toisenlainen tarina. Taiteilija Mauri Nylundin tarina alkaa samoilta Viipurin kujilta, mutta sota tekee siihen käänteen, joka ei oikene.

Tunnemuseo-näyttely avattiin Vihreässä makasiinissa 4.6.2019 ja se jatkuu 4.8. asti. Tähän mennessä näyttelyn on nähnyt noin 7000 katsojaa. Kuva Marleena Liikkanen


Kiinnostavaa on, että 1920-luvulla nämä miehet ovat kohdanneet ainakin kerran. Heidät on palkittu stipendillä samanaikaisesti Viipurin piirustuskoulun kevätjuhlassa 1927.

Rautio oli Nylundia vanhempi, tuolloin jo ammattilainen, mutta tuohon aikaan viipurilaiskoulu halusi palkita taiteen alalla jo menestyneitä viipurilaisia saavutuksistaan. Nylund taas oli nuori 21-vuotias taiteilijanalku, joka aloitti taideopinnot jo 15-vuotiaana oppikoululaisena ja joka oli palkittu koulun stipendillä useammin kuin kukaan muu.

Tunsivatko Rautio ja Nylund toisensa? Keskustelivatko he tapaamisessaan? Antoiko Rautio neuvoja nuoremmalleen? Juhlivatko he yhdessä? Oliko juhlassa mukana myös piirustuskoulun opettaja Jalmari Lankinen? Se sama arkkitehti, joka myöhemmin suunnitteli Tiurun parantolan ja suuren osan Rauhan rakennuksista?

Sitä varmasti ei kukaan vuonna 1927 tiennyt, että stipendejä keräillyt nuori Mauri Nylund viettäisi loppuelämänsä Jalmari Lankisen suunnitteleman Rauhan Setälän yksityishuoneessa.

**

Nylundin tarina, tai osa siitä, selvisi Tunnemuseo-näyttelyä rakennettaessa. Rauhan entisten nuorten tapaamisessa 1940 ja -50-luvuilla syntyneet rauhalaiset puhuivat Nylundista ja hänen tauluistaan. Että niitä oli siihen aikaan kaikilla. Ja on edelleen.

Palasia löytyi pikkuhiljaa: Etunimi. Maalauksia, tarinoita. Omahoitaja, joka hoiti Nylundia tämän menehtyessä 60-luvun alussa ja hankki hänelle maalaustarvikkeita. Taulu Rauhan kappelista, nyt Etelä-Karjalan museon varastossa.

Viipurilaislähtöinen Mauri Nylund oli yksi Rauhan lähes 300 sotasiirtolaisesta. Tämä potilasjoukko jäi sairaalaan loppuiäkseen, koska kotikunta jäi rajan taaksi eikä mikään kunta suostunut ottamaan asukasta sairaalasta. Kuva Marleena Liikkanen




Viimein yksi 40-luvun hoitajista kertoi tunteneensa Nylundin hyvin. Selvisi, että Nylund opiskeli Viipurin piirustuskoulussa ja on mainittu koulun historiikissa. Lappeenrannan taidemuseon hallussa olevasta Viipurin piirustuskoulun matrikkelista selvisi vielä vähän lisää. Syntymäaika, koulu, palkintoja.

**

Mitä Mauri Nylundille tapahtui vuoden 1927 ja talvisodan välisenä aikana, emme tiedä. Tiedämme vain sen, että vuonna 1939 hän todennäköisesti maalasi taulujaan jo Rauhassa.

Nylundin maalaus Jeesuksesta on signeerattu 1939. Tämä teos oli vuosikymmeniä esillä Rauhan sairaalan siunauskappelin alttarilla.

Tunnemuseo-näyttelyssä on esillä kuvia ja tekstejä Rauhan historiasta sotavuosilta. Yhdessä omaiselta saadussa kuvassa sotavainaja, mielisairaanhoitaja, lepää arkussa Rauhan siunauskappelissa talvella 1940. Kuvassa näkyy myös osa alttaritaulua. Tämä taulu on Mauri Nylundin maalaama.

Näyttelyssä on esillä myös kaksi Nylundin teosta yksityiskokoelmista. Nämä maalatessaan Nylund on ollut sairaalassa jo 14-20 vuotta.

Tunnemuseo-näyttely on toteutettu anonyymisti. Mauri Nylundin kohdalla olemme tehneet poikkeuksen. Nylund on nimellä tuttu paikallisessa yhteisössä ja hänen historiastaan kertomalla haluamme kunnioittaa Nylundia taiteilijana. Uskomme, että tämä tieto olisi tärkeää myös Nylundin omaisille, jos heitä olisi elossa ja jos tarina heidät sattuisi tavoittamaan.

Mauri Nylund myi paljon teoksia sairaalan henkilökunnalle. Näyttelyn teokset on saatu lainaan yksityisiltä. Kuva Marleena Liikkanen


Lisää Mauri Nylundista Tunnemuseon verkkosivulla:


Tunnemuseo – ihmisiä Rauhassa

Vihreä makasiini

4.6.-4.8.2019

Ma-pe 10-18
La-su 11-17

Vapaa pääsy



 Blogitekstin kirjoittaja on 

Anu Huttunen,
käsikirjoittaja,
Tunnemuseo-työryhmä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Etelä-Karjalan kadonneet kalmistot – Lappeenrannan Seurahuoneen kalmisto

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia