Wolkoffin kauppiastalon henget

Lappeenrannassa sijaitsevasta Wolkoffin kauppiastalosta sekä puodista on tullut arvoltaan merkittävä ja suojeltava museo vuonna 12.6.1993. Talo on rakennettu jo vuonna 1826, mutta talon jugend siipi eli uudempi puoli on rakennettu 1905. Talossa on asunut useita eri kauppiaita vuosien varrella. Pisimpään se on ollut kauppiassukuna tunnetun Wolkoffin suvun hallussa vuodesta 1872 vuoteen 1986.


Wolkoffin talomuseo Kauppakadulta kuvattuna. Kuva: Kerttuli Karels (2016)Useat Wolkoffin museossa käyvät asiakkaat kyselevät, kummitteleeko talossa. Monet ovat ainakin kokeneet niin. Työntekijöiden tarinoiden mukaan rakennuksissa on tapahtunut omituisia asioita. Ovet ovat paiskautuneet kiinni, kauppiastalon salissa ja ullakon rappusilta on kuulunut askelia sekä huoneissa on liikkunut tunnistamattomia harmaita hahmoja. Työntekijät ovat huomanneet myös valmiiksi aseteltujen aterimien muuttavan paikkaansa sekä tunteneet vahvaa energiaa kauppiastalon sisällä. 


Annan makuuhuone. Kuva: Seppo Pelkonen(2012).Talon henget tuntuvat myös vastavuoroisesti arvostavan työntekijöitä. Muutaman kerran väsyneet työntekijät ovat tunteneet päälaellaan silityksen sekä käden olkapäällään. Työntekijät ovat kuulleet myös varoituksia. Kerran eräs asiakas oli tuntenut vahvan tahdon sanoa työntekijälle, että hänen tulisi varoa ullakon vanhoja portaita. Asiakas ei osannut selittää, miten hän tiesi sanoa näin. Työntekijöiden mielestä kauppiastalo tuntuu viestivän ja melkein kuin puhuvan heille useilla eri tavoilla.

Yksi työntekijöistä on sanonut myös nähneensä museon opastuksen aikana ruokasalissa ollessaan herrasmiehen poistuvan ryhmästä kabinettiin. Talossa voi vierailla vain oppaan kanssa. Opastuksessa on tarkoitus kiertää talossa ryhmänä, joten on tärkeää, että asiakkaat eivät lähde harhailemaan siellä yksi. Tämän vuoksi museotyöntekijä lähti hahmon perään. Saapuessaan kabinettiin, hahmo oli kuitenkin kadonnut tyhjyyteen. Jos siis vierailet Wolkoffin talomuseossa, ole tarkkana. Saatat itsekin kokea jotain, mitä et ole osannut edes kuvitellakaan. 

Wolkoffin talomuseo on tällä hetkellä suljettu koronan vuoksi, mutta se avataan jälleen keväällä 2021. 

Täältä löytyy kuitenkin Wolkoffin talomuseon verkkokierros

Kirjoittanut: Elina Lattu, kulttuurituotannon opiskelija ja Lappeenrannan museoiden harjoittelija syksyllä 2020. 

                                    


 Kampauspöytä. Kuva: Kerttuli Karels (2016).


Ruokasali. Kuva: Seppo Pelkonen (2012)Kommentit