Tekstiilejä paikallismuseoista
Talven aikana on mukavaa muistella edellistä kesää ja tunnelmoida myös tulevan kesän toimia ja mahdollisuuksia.
Museoalalla tapahtuneen laki- ja vastuumuseouudistuksen myötä Lappeenrannan museoiden konservaattorilla oli mahdollisuus osallistua entistä enemmin alueelliseen vastuumuseotyöhön vuoden 2021 aikana. Konservaattorin työssä aluetyöhön sisältyy maakunnan kotiseutu-, paikallis- ja erikoismuseoiden ohjeistusta ja neuvontaa kokoelmien ja esineiden hoidossa, esille laitossa ja pakkaamisessa.
Kesällä oli mukavaa päästä alueellisen työn amanuenssin mukana tutustumaan useisiin alueen paikallismuseoihin paikan päälle: ajelemaan lähiseutujen pikkuteitä, näkemään maisemat, kokemaan kirkonkylien, pihojen ja rakennusten ilmapiiri, kuuntelemaan opastuksia ja keskustelemaan museoiden ylläpitäjien kanssa, sekä näkemään ja tutkimaan esineitä niiden omissa ainutlaatuisissa ympäristöissä.
Nyt talvella ja helmikuussa tuntuu luonnolliselta ajatella käsitöitä; vaikka kankaan kudontaa kangaspuissa. Tiedetään, että ennen vanhaan ihmisten ja maalaistalojen vuoden töissä kankaan kudonta sijoittui luonnon valon lisääntyessä kevättalven aikaan. Loppukesällä ja syksyllä lampaanvillat oli keritty ja pellavat muokattu ja pimeän talven aikana niistä oli kehrätty rukilla lankaa. Kevättalvella oli aikaa kankaan kutomiselle ja käsitöille.
Omien käyttötarpeidensa lisäksi taitavat kutojat pystyivät hankkimaan lisäansioita omaan talouteensa kutomalla tilauksesta muun muassa vaatekankaita ja kodintarvetekstiileitä.
Alle on koottu kesän tutustumiskäynneiltä otettuja kuvia paikallismuseoiden näyttelyissä esillä olevista tekstiileistä.
Rekipeite Ruokolahden kotiseutumuseossa
Parikkalan käsityökeskus sekä tekstiilejä kotiseutumuseon Hauta-Ollin mökissä ja Meijerimuseossa
Parikkalan käsityökeskus vanhassa kunnantuvassa. Kuva: Riikka Jäväjä |
Meijerin työntekijöiden kesämekkoja ja esiliina Meijerimuseon näyttelyssä. |
Hauta-Ollin mökin sängynpeiton kudonnassa on käytetty kaunista pitsipoiminta-sidosta. |
Kangaspuissa kudotusta pukukankaasta ommeltu takki ja hame. Kuva: Riikka Jäväjä |
Hame Rautjärven kotiseutumuseossa
Ohuesta punaisesta ja vihertävästä villalangasta kuvikas-sidoksella kudottu kuviollinen hamekangas. Kuva: Riikka Jäväjä |
Usein kai uuden vuoden alkaessa saa toivoa tulevalle vuodelle tai tulevaisuuteen kohdentuvia mieluisia asioita?
Useimmissa paikallismuseoissa kokoelmiin kuuluvat esineet ovat jo monta vuotta sitten saaneet oman objektinumeron ja kokoelmien esinetietoja on tallennettu käsin kirjoittamalla diaarikirjoihin ja pahvisiin esinekortteihin. Olisi hienoa, jos paikallismuseoiden esineaineistoja, valokuvia ja tietoja päästäisiin tallentamaan lähitulevaisuudessa nykyisiin digitaalisiin järjestelmiin ja että Lappeenrannan museoilla vuoden 2021 aikana käyttöön otetun uuden kokoelmahallintajärjestelmän mahdollisuudet voisivat ulottua myös paikallismuseoiden käyttöön tulevaisuudessa.
Kiitos paikallismuseoille, taustayhteisöille ja asiantuntijoille käsityöperinteen, kädentaitojen ja tekstiilitiedon ylläpitämisestä. Toivottavasti tavataan taas ensi kesänä!
Riikka Jäväjä,
konservaattori
Kommentit
Lähetä kommentti