Parikkala vahvasti esillä Lappeenrannan museoiden kesässä

Lappeenrannan museoiden kesän 2023 näyttelyissä on vahva yhteys Etelä-Karjalan pohjoisimpaan kuntaan Parikkalaan. Valokuvaaja Matti Poutvaaran näyttely on esillä Etelä-Karjalan museossa ja ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen Lappeenrannan taidemuseossa. Sekä Poutvaara että Rönkkönen ovat kotoisin Parikkalasta.

 

Pilvien kuvaaja – Matti Poutvaaran Elämä ja taide -näyttely Etelä-Karjalan museossa tarjoaa sukelluksen 1900-luvun vuosikymmenten Suomeen. Valokuvaaja Matti Poutvaaran (1909–1989) tuotantoa on esillä 1920-luvun lopulta aina 1980-luvulle saakka. Tuottelias valokuvaaja julkaisi postikorttisarjoja ja kuvakirjoja Suomen eri alueilta, maakunnista ja kaupungeista. Poutvaaran kuvat ovat tuttuja myös matkailujulisteista. Matti Poutvaara syntyi Parikkalassa ja sinne hän myös 1970-luvulla palasi asumaan eri paikkakunnilla viettämiensä vuosien jälkeen.


Kuva: Matti Poutvaara. Perhosen kaipaus, Koitsanlahti, Parikkala (1930-luvun alku).
Matti Poutvaaran perikunta


Matti Poutvaara tunnetaan ehkä parhaiten maisemakuvistaan, missä pilvet olivat tärkeässä roolissa. Tähän viittaa myös näyttelyn nimi. Poutvaaran tuotanto oli kuitenkin rikas ja monipuolinen. Näyttelyssä nähdään niin henkilökuvia, erilaisia taidekuvia kuin maisemiakin. Näkyvässä roolissa on myös 1930-luvun aika Viipurissa, Puolustusvoimien valokuvausaliupseerina.

 

Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija, FT Antti Vallius, jonka samanniminen kirja ilmestyi Docendon kustantamana näyttelyn avautuessa. Niin kirja kuin näyttelykin esittelevät valokuvaajana itseoppinutta Poutvaaraa, joka on yksi Suomen tunnetuimmista ja tuotteliaimmista maisema- ja kotiseutuvalokuvaajista. Sotien jälkeen vapaaksi valokuvataiteilijaksi ryhtyneen Poutvaaran uran huippukohta ajoittui 1940- ja 1950-lukujen taitteeseen ja tästä syystä häntä on luonnehdittu erityisesti jälleenrakennuskauden kuvaajaksi.


Kuva: Matti Poutvaara. Pikkutyttö Parikkalasta (1933). Matti Poutvaaran perikunta.


Suomen tunnetuimpiin ITE-taiteilijoihin kuuluva Veijo Rönkkönen (1944–2010) loi yli viidenkymmenen vuoden aikana Parikkalan Koitsanlahteen kuutostien varteen aivan rajanvyöhykkeen tuntumaan maailmalaajuisesti ainutlaatuisen fantasiapuutarhan ja patsaspuiston. Noin 560 betoniveistoksesta ja puutarhasta muodostuva puisto on vuosien varrella herättänyt huomiota lehdistössä ja televisiossa aina ulkomaita myöten. Puistosta on vuosien mittaa muodostunut Parikkalan vierailluin matkailukohde. Kuutostietä ajaessaan moni vierailee puistossa kerta toisensa jälkeen.


Kuva: Veijo Rönkkönen

Lappeenrannan taidemuseon MYSTINEN PUUTARHA – Veijo Rönkkösen valokuvia -näyttely esittelee puiston luoneen Rönkkösen hieman tuntemattomamman puolen. Näyttely on koottu hänen kaksoisvalotetuista valokuvistaan. Kuvissa Rönkkönen esiintyy kokovartalosiluettina puistossa kuvatun kukkameren edessä. Museossa kuvat ovat esillä kuvasuurennoksina. Mukana on myös valikoima Rönkkösen mustavalkoisia omakuvia. Mystinen puutarha -näyttelyn ovat koonneet puistoa ylläpitävän Kulttuuriyhdistys Maailmanpylväs ry:n Kimmo Heikkilä ja Atte Paju. Paju toimii tällä hetkellä myös puiston pehtoorina.

 



Satu Ståhlberg

Intendentti

 

Mikko Pirinen

Amanuenssi

 


Pilvien kuvaaja – Matti Poutvaaran Elämä ja taide -näyttely Etelä-Karjalan museossa 29.4. – 29.10.2023

 

MYSTINEN PUUTARHA – Veijo Rönkkösen valokuvia -näyttely Lappeenrannan taidemuseossa 10.6. – 10.9.2023

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Etelä-Karjalan kadonneet kalmistot – Lappeenrannan Seurahuoneen kalmisto

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta