Verkosto-oppimista linnoista, puutarhoista ja kulttuuriympäristötyöstä

Lappeenrannan museot on mukana aktiivisesti toimivassa ja vuosittain kokoontuvassa Itämeren alueen linnat ja museot -verkostossa (The Association of Castles and Museums Around the Baltic Sea). Verkoston tavoitteena on edistää yhteistyötä ja lisätä ymmärrystä kulttuuriperinnöstä Itämeren maissa sijaitsevien linnojen, linnoitusten ja niihin liittyvien museoiden välillä. Yhdistys julkaisee tutkimuksia, kouluttaa jäsenkohteidensa henkilöstöä sekä pyrkii edistämään restauroinnin ja hallinnon käytänteitä, sekä jäsenkohteidensa markkinointia ja näkyvyyttä matkailukohteina. 

Konferenssin osallistujia Rundalen palatsin portailla. Kuva: Ingus Bajārs


Verkoston
vuoden 2024 kansainvälinen konferenssi järjestettiin Latviassa syyskuun puolivälissä. Konferenssin teemana oli tänä vuonna historiallisten puutarhojen ja ympäristöjen hoito ja kunnossapito. Teemaa lähestyttiin vertaisoppimisen hengessä niin historiallisesta näkökulmasta (mihin käyttöön ympäristö on alkujaan rakennettu ja millaisia merkkejä historiasta sieltä yhä voi löytää), puistoalueiden hoidon näkökulmasta (kuinka historiallisesti arvokkaita alueita voidaan hoitaa ekologisesti ja kulttuurisesti kestävällä tavalla) sekä yhteiskunnan ja turismin näkökulmasta (kuinka rooli matkailunähtävyytenä ja alueen kulttuuriympäristöarvojen säilyttäminen sovitetaan yhteen).

Tervetuloa konferenssiin! Kuva: Ingus Bajārs

Konferenssiin oli kerääntynyt kuutisenkymmentä linnoissa ja linnoitusten museoissa työskentelevää Baltian maista, Puolasta, Ruotsista ja Suomesta. Lappeenrannan museoita kolmipäiväisessä konferenssissa edustivat tällä kertaa rakennustutkija Sini Saarilahti ja amanuenssi Marianna Karttunen. Museoiden edustajat pitivät konferenssin pääpäivänä puheenvuoron otsikolla Lappeenranta fortress as a cultural environment and a place for environmental education - linnoitus oli siis esillä paitsi historiallisen kulttuuriympäristön ja sen hoidon, myös kulttuuriympäristöön liittyvän yleisötyön ja ympäristökasvatuksen näkökulmista.

Amanuenssi Karttunen esittelee Lappeenrannan linnoitusta ympäristökasvatuksen näkökulmasta.
Kuva: Sini Saarilahti


Muita konferenssipuheenvuoroissa käsiteltyjä teemoja olivat mm. linnoitusalueisiin liittyvä suullinen perinne, erilaiset linnojen ja puistojen restaurointiprojektit, viljely- ja kulttuurikasvit, sekä puistojen ennallistaminen. Puheenvuorot pääsee halutessaan kuuntelemaan myös jälkikäteen verkoston
facebook-sivulla.

Session puheenjohtaja esitti puhujille vaikean kysymyksen:
kuinka juuri sinä toimit kulttuuriympäristösi eteen? Kuva: Ingus Bajārs


Seminaaripäivän ohella konferenssiohjelmaan sisältyi tutustumiskäyntejä Latvian linnoihin ja palatseihin, sekä muuta aikakauteen ja teemoihin soveltuvaa ohjelmaa puutarhavierailuineen, keskiaikaistyylisine illallisineen ja virginaali- ja barokkikonsertteineen. 

Opastetulla kierroksella Bauskan linnan keskiaikaisessa osassa.
Kuva: Marianna Karttunen



Bauskan keskiaikaisen linnan tornin sisätiloja. Kuva: Marianna Karttunen


Rundalen palatsin restauroitu ruusutarha. Kuva: Marianna Karttunen


Rundalen palatsin sali. Kuva: Marianna Karttunen


Riian linnan kellarikerrokseen restauroitavia museotiloja.
Kuva: Marianna Karttunen



Näkymä Riian linnan ikkunasta kaupunkiin. Kuva: Marianna Karttunen


Kansainvälinen konferenssi tarjosi kurkistuksen paitsi Latvian upeisiin rakennus- ja maisemahistoriallisiin kohteisiin, myös siihen, kuinka kulttuuriympäristöjä muissa Itämeren maissa vaalitaan ja mikä niiden merkitys on kansalliselle ja paikalliselle identiteetille. Lappeenrannan museoiden puolesta oli ilo tuoda mukaan myös suomalaista yleisötyö- ja ympäristökasvatusajattelua, jotka osaltaan laajensivat näkökulmaa kulttuuriympäristöjen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja kulttuuriympäristöissä erilaisten yleisöjen kanssa toimimiseen. 



Marianna Karttunen
Amanuenssi, alueellinen museotyö

Kommentit

  1. Kiitos tästä mielenkiintoisesta artikkelista. Hienoa, että ympäristökasvatusnäkökulman toitte esiin. Latviassa on kiintoisia kartano- ja puistokohteita.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Etelä-Karjalan kadonneet kalmistot – Lappeenrannan Seurahuoneen kalmisto

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia