Monumentteja metsästämässä

Kuluva vuosi on kohta muisto vain, mutta se jätti jälkeensä kauan elävän muistijäljen – monumenttien kartoitustyön tulokset. Yksi Lappeenrannan museoiden tämän vuoden hankkeista oli kartoittaa nykyisen kaupungin alueen muistomerkit ja taideteokset. Monumentilla tarkoitetaan tässä yhteydessä jonkin asian, henkilön tai tapahtuman muistoksi pystytettyä, yleensä pysyväksi tarkoitettua muistomerkkiä tai taideteosta. Monumentithan ovat myös osa kulttuuriperintöämme, jonka tallentaminen kuuluu museon tehtäviin.

Alkutalvella 2023 käynnistynyt, vuoden kestävä kartoitushankkeemme oli, ja on edelleen, ainutkertainen tilaisuus sekä kertoa että säilyttää näiden muistomerkkien tarinat myös tuleville sukupolville.  Tavoitteenamme oli inventoida, kuvata ja lopuksi koota alueen monumentit museoiden kokoelmanhallintajärjestelmään. Samalla kohteista tallennettiin niiden koordinaatit mahdollista tulevaa karttaan merkitsemistä varten.

Tavoitteessamme pitkälti onnistuttiinkin, koska monumentteja löytyi lopulta reilun 360 kohteen verran, joista noin 310 oli muistomerkkejä ja 50 taideteoksia. Lähes kaikki tiedossa olevat monumentit onnistuttiin valokuvaamaan, mutta osan kohdalla jouduttiin kuitenkin toteamaan kuvaamisen olevan mahdotonta joko tuhoutumisen tai kohteen luokse pääsemisen haasteellisuuden vuoksi. Osaa kohteista sai etsiä pitkään ja hartaasti, mutta löytämisen riemu olikin sitä suurempi.


Monumenttien kartoituskohteet ja aihepiirit

Millaisia monumentteja sitten etsimme? Muistomerkeistä kartoitettiin Lappeenrannan muistokivet, -paadet, -muurit, -laatat, -patsaat ja -reliefit. Myös tilauksesta tehdyt, tunnettujen tekijöiden kalliokaiverrukset, sekä käytössä olevilla hautausmailla olevat merkkihenkilön tai henkilöryhmän muistoksi pystytetyt muistomerkit käytiin dokumentoimassa. Kirkkorakennuksissa sisällä olevat, ei-kirkolliset muistotaulut inventoitiin myös tässä kartoituksessa. Taideteoksista kartoitettiin julkiset, tilatut ja lahjoitetut taideteokset ulkotiloissa. Kaikki sovitut, tämän alueen taideteokset onnistuttiin tässä hankkeessa dokumentoimaan.

Rajallisen ajan vuoksi pois jätettiin paitsi arkeologiset ja geologiset kohteet, historiallisten kohteiden infotaulut, muinaismuistokyltit sekä Salpalinjan rakenteet - jollei kohteisiin suoraan liittynyt muistolaattaa tai -kylttiä. Seinämaalaukset ja ympäristötaide, kiertoliittymien taide sekä sisätiloissa sijaitseva kirkkotaide tai -symbolit sekä yksityishenkilöiden hautamuistomerkit rajattiin myös kartoituksen ulkopuolelle.

Lappeenrannan alueen muistomerkit ovat pääasiassa kahden aihepiirin kohteita: sisällissodan tai talvi- ja jatkosodan. Myös Lappeenrannan historia varuskuntakaupunkina on saanut suuren huomion. Lukuisat muistolaatat kertovat rakennusten historiasta, käyttötarkoituksesta tai talossa asuneesta merkkihenkilöstä. Myös yksittäistä suurta rakennushanketta tai paikkakunnan teollisuushistoriaa on haluttu muistaa monumentilla. Mahtuupa joukkoon myös yksittäisestä urheilutapahtumasta tai lemmikkieläimen kuolemasta kertovia muistomerkkejä sekä pitäjien historiasta kertovia kohteita.

Myös erilaiset muistopuut, mm. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi pystytetyt, ovat hyvin edustettuina. Alueen lakkautettujen koulujen Pro Patria -taulut ovat myös oma suuri joukkonsa, ja lukuisat sotavankien hautausmaat kertovat hiljaisina karua tarinaansa. Kohteista suurimman osan tapahtumat ajoittuvat viimeisen sadan vuoden ajalle. Vajaa 10 % kohteista sijaitsee yksityisomistuksessa olevilla mailla tai talojen pihapiireissä.

Myös taideteoksista osa liittyy 2. maailmansodan aikaisiin tapahtumiin ja niiden seurauksiin, mutta myös esimerkiksi paikallishistoriaan.  Mukana on myös mm. taidekilpailujen voittajaehdotuksia, taideteostoimikunnan tilausteoksia, ITE-taidetta sekä ns. prosenttitaidetta.


Julkiset, löydetyt ja lähes unohdetut kohteet

Millaisia kohteita sitten löysimmekään? Suurin osa niin sanotusti julkisista kohteista, varsinkin taideteoksista, oli toki jo aiempien tutkijoiden ansiokkaasti dokumentoimia, ja niiden tarkka sijaintikin oli tiedossa. Myös kesällä 2023 paljastetut muistomerkit ehdittiin saada tähän kartoitukseen mukaan. Osa kohteista ei ilmeisesti ollut ainakaan laajemmassa määrin julkisesti tiedossa; tämä ei toki niiden arvoa vähennä. Nämä monumentit, yleensä muistolaatat, löytyivät sattumalta kuvausretkellä, toisen kohteen lähistöltä. Näistä muistomerkeistä löytyi tämän vuoksi myös valitettavan vähän tietoa.

Varsinaiset maasto- eli kuvauskäynnit veivät tiheistä ryteiköistä hoidettuihin puistoihin, kirkoista lakkautettuihin kouluihin, yksityisten pihoilta entisiin sairaaloihin. Vaikka jokainen monumentti on paitsi muistamisen, myös löytämisen arvoinen, jäi muutaman kohteen etsimistyön haasteellisuus erityisesti mieleen. Sattumalta kaikki nämä kohteet liittyvät 2. maailmasodan aikoihin – sotahan ei tunnetusti katso tapahtumilleen löytämisen kannalta helppoa paikkaa. Seuraavaksi esittelenkin muutaman tällaisen mieleen painuneen kohteen vuoden varrelta.


Kohde: Polkupyöräkomppanian Anolan pesäkkeen infotaulut

Joutsenon Anolasta löytyi pitkällisen lähdeaineiston tutkimisen jälkeen suojajoukkoihin kuuluneen polkupyöräjoukkojen I joukkueen 1. ryhmän entisöity pesäke. Kohdehan ei suinkaan ollut vaikeasti löydettävä, vain lähdetiedoissa ilmenneet sijainnin ristiriitaisuudet aiheuttivat aluksi päänvaivaa. Avuksi tarvittiin paitsi paikallisen kotiseutuyhdistyksen tietoja, myös muistomerkkeihin vihkiytyneen bloginpitäjän tarinoita. Myös erilaisten maastokarttojen rinnevarjostus-toiminto valjastettiin tässä yhteydessä käyttöön, jonka avulla nuo pesäkkeen kaivetut ja kunnostetut poterot sitten löytyivätkin.

Myöhemmin paljastui, että aika oli tehnyt tehtävänsä puuston peittäessä kohteella käymiseen tarkoitetun pysäköintipaikan P-merkin lähes täysin. Tämän vuoksi se ei ohiajattaessa ollut selkeästi havaittavissa. Harmillisesti tämä kohde osoittautui toki mielenkiintoiseksi, mutta muistomerkittömäksi, joten se jouduttiin rajaamaan järjestelmiin tallennettavasta aineistosta pois.

 

Joutsenossa Penttiläntien varressa sijaitsevan polkupyöräkomppanian Anolan pesäkkeen infotaulu, joka opastaa taululta koilliseen sijaitseville kunnostetuille taisteluhaudoille ja poteroille. Kuva: Makkonen, P. 2023. Etelä-Karjalan museon kokoelmat


Kohde: Aittakosken patterin muistomerkki

Toinen löytymistään odottanut kohde oli Ylämaan Nutikan kylän läheisyydessä sijaitseva Aittakosken patterin muistomerkki. Vuonna 1996 pystytetty muistomerkki kertoo paikalla 16.7.1941 vihollisen kranaatin täysosuman seurauksena 10-henkisen ryhmän seitsemästä kaatuneesta luumäkeläisestä taistelijasta. Linnoituspatteristo 2:n 4:s, myöhemmin nimeltään 5:s, miehistöpatteri koottiin Luumäen ja Ylämaan pitäjien rajalla, Ylämaan Aittokoskella, josta juontuu muistomerkin nimitys.

Tiedossa oli jo lähteiden perusteella tämän muistomerkin ulkonäkö, mutta sekä karttamerkinnät että muut lähdetiedot johdattelivat etsijää alussa hieman harhapoluille. Yksityiskiinteistön pihatielle ajaminen johti lopulta muistomerkin löytymiseen, mutta perillä polun päässä odotti tämän kartoituksen lohduttomin näky: muistomerkin pahoin pusikoitunut ympäristö. Tämäkin muistomerkki ansaitsisi tulla paremmin vaalituksi.

Ylämaan Nutikan kylässä, Rautakoskentieltä lähtevän yksityiskiinteistölle johtavan pihatien ja lyhyen polun päässä sijaitseva Aittakosken taimikon valtaama muistomerkki. Kuva: Makkonen, P. 2023. Etelä-Karjalan museon kokoelmat

Kohde: Messerschmitt -lento-onnettomuuden muistomerkki

Joutsenon Kiukkaan kylässä, vanhan Pätilän pientilan mailla, keskenkasvuisessa metsässä sijaitsee Messerschmitt -lento-onnettomuuden muistomerkki. Heinäkuun 20. vuonna 1944 tiedustelulennollaan Messerschmitt Bf 109 MT-475-koneellaan, toisen koneen siipikoneena, Lappeenrannasta lähtenyt luutnantti Toimi Juvonen joutui keskelle ilmataistelua. Hän yritti koneen moottorin sammuttua pakkolaskua läheiselle pellolle, mutta koneen suuren nopeuden takia laskeutuminen päättyi metsään surmaten samalla ohjaajansa. Paikalle on 60-vuotta putoamisen jälkeen pystytetty muistokivi, jonka päälle on kerätty maastosta löytyneitä Juvosen lentokoneen osia.

Tämä kohteen löytämiseen, itsenäisesti suoritetun metsäetsinnän jälkeen, tarvittiin jopa paikallisen ilmailumuseoyhdistyksen jäsenen henkilökohtaista opastusta. Muistomerkki oli ehtinyt olla useita vuosia vähemmällä hoidolla, ja sen lähimetsää oli harvennushakattu. Muistomerkistä aloitteen tehnyt yhdistyksen jäsen kävi ystävällisesti vaimonsa kanssa kohteen varta vasten etsimässä, ja opasti minut myös seuraavana päivän paikan päälle.

Tällöin paljastui, että olin kävellyt muistomerkin ohi viiden metrin päästä sitä auringon häikäisyn ja tiheän kuusikon vuoksi näkemättä. Onnekkaan sattuman vuoksi paikalle juuri tuolloin osuneelta, kyseisen alueen maanomistajalta saatiin vielä arvokasta lisätietoa asiaan, sekä lupa parempien kohdeopasteiden myöhempään pystyttämiseen.

Luutnantti Toimi Juvosen Messerschmitt-lento-onnettomuuden muistomerkki piileskelee tiheän kuusikon pohjoisreunalla. Varsinainen putoamispaikka sijaitsee kohteelta noin 10 metriä pohjoiseen päin. Kuva: Makkonen, P. 2023. Etelä-Karjalan museon kokoelmat

Monumenttien kartoituksemme jatkuu aina helmikuun 2024 alkuun asti. Voit jo nyt käydä tutustumassa Lappeenrannan museoiden jo julkaisemien kohteiden kuviin ja tarinoihin hakupalvelu Finna.fi:ssä tunnisteella ”Lappeenrannan monumenttien kartoitus”. Mieleenpainuvia hetkiä monumenttien kiehtovien tarinoiden parissa!

 

Päivi Makkonen

Museoassistentti

 

Painetut lähteet:

Vuori, Pertti; Saastamoinen, Esa (toim.): Muistoja Joutsenosta: Joutseno 375 juhlateos: Luettelo Joutsenon muistomerkeistä. Joutsenon Kotiseutuyhdistys ry 2014

Suomen ilmailuhistorian muistomerkit. Toimittajat: Saramäki, Aarno ja nieminen, Asko. Lentovarikon Kilta ry, 2009

Verkkolähteet:

Joutsenon kotiseutuyhdistys ry, https://www.joutsenonkotiseutuyhdistys.fi/joutsenon-muistomerkit

Willimiehen jäljillä -blogi, http://willimiehenjaljilla.blogspot.com/2013/02/joutseno-polkupyorakomppania.html

Maanmittauslaitos, Karttapaikka, https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

Google Street View Map, https://www.google.com/maps/place/Anolan+pes%C3%A4ke+-+taisteluasemat/@61.0797075,28.5223107,17z/data=!4m15!1m8!3m7!1s0x4690bb0b87430def:0x8f678317faed991!2sPenttil%C3%A4ntie+465,+54100+Lappeenranta!3b1!8m2!3d61.0797075!4d28.5223107!16s%2Fg%2F11c29ctnv7!3m5!1s0x4690bbdcfb5418c1:0x71d406c9dcd9be9e!8m2!3d61.0797801!4d28.5230664!16s%2Fg%2F11mtjmgy4q?entry=ttu

Retkikartta, https://www.retkikartta.fi

Visit Ylämaa, https://www.ylamaa.fi/pages/aittakoski.html

Willimiehen jäljillä -blogi, http://willimiehenjaljilla.blogspot.fi/2013/06/ylamaa-aittakosken-patterin-muistomerkki.html

Makkerin blogi, https://maurikin.blogspot.com/2017/05/aittokosken-patterin-muistomerkki.html

Willimiehen jäljillä -blogi, http://willimiehenjaljilla.blogspot.com/2013/01/joutseno-toimi-juvosen-muistomerkki.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kävellen Lappeenrantaa tutuksi Lappeenrannan vanhojen sahojen maisemia

Etelä-Karjalan kadonneet kalmistot – Lappeenrannan Seurahuoneen kalmisto

Kaupunkinäkymiä Lappeenrannan vanhan vesitornin näköalatasanteelta