Paikallismuseot pinnalla valtakunnallisesti


Museovirasto julkaisi eilen Kotkaniemen eli P.E. Svinhufvudin kotimuseon kehittämishankkeen esiselvityksen ja siihen liittyvän maisema-, rakennushistoria- ja tilaselvityksen. Linkeistä pääsee lukemaan niitä.

Kehittämishankkeen esiselvitysvaiheessa todettiin, että Kotkaniemellä on paljon kehittämismahdollisuuksia, kunhan löytyy oikea toimija sitä ylläpitämään. Tulevan kesän 2012 Svinhufvudin kotimuseota pitää avoinna Luumäen kunta.

Ehkäpä Kotkaniemeenkin löytyy aktiivisia yhdistyksiä, harrastajia tai yrittäjiä, jotka yhdessä kunnan kanssa ja Museoviraston valvonnassa lähtevät kehittämään sen toimintaa. Aika näyttää.

Matkailijalle Luumäki - kuten koko Etelä-Karjala - on houkuttelevaa seutua. Vähintään kymmenen kilometrin välein löytyy jokin nähtävyys.

Opetus ja kulttuuriministeriö on julkaissut jo hieman aiemmin selvityksensä paikallismuseoista. Selvityksessä todetaan, että paikallismuseot tekevät arvokasta ja kokonaisvaltaista kulttuuriperinötyötä, joka tarvitsisi enemmän tukea ja resursseja.

Toivotaan, että Opetus- ja kulttuuriministeriön selvitys paikallismuseoista tuottaisi tulosta.

Raportissa mainitaan myös, että paikallismuseoiden ylläpitäjille pitäisi järjestää lisää koulutusta ja kehittää alueellista yhteistyötä. Onneksi EEMU-hanke on edellä aikaansa ja pyrkii vastaamaan omalta osaltaan selvitystyöryhmän asettamiin haasteisiin.

Kommentit

  1. Hei, paikallismuseoista puheen ollen, tässäpä linkki Jyväskylän yliopiston museologian ainejärjestön järjestämään seminaariin. Tänä keväänä aiheenamme on "Rakkaudesta kulttuuriperintöön - paikallismuseoiden arvo ja asema Suomessa"

    http://groups.jyu.fi/diaario/seminaari2012/index.php

    VastaaPoista

Lähetä kommentti