Se on jo toukokuu.

Huhtikuu meni ohi että vilahti. Vaikka en ole tänne päivittänyt kuukauteen, se ei tarkoita etteikö mitään olisi tapahtunut. Paljonkin on tapahtunut itse asiassa. Rautjärven Miettilän kasarmialueelle ollaan järjestämässä kyläkävely yhteistyössä kunnan, kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran kanssa. Toivottavasti saamme sen onnistumaan vielä tämän kuun aikana.

Ruokolahdella pidettiin koulutustilaisuus paikallismuseoiden kokoelmien hoidosta. Olin tyytyväinen osallistujien määrään. Hankkeeni alkuvaiheessa aloin saada kysymyksiä erilaisten materiaalien hoidosta ja korjaamisesta vapaaehtoistoimijoiden omin voimin. Silloin aloin puhua pitäisikö tällainen koulutus järjestää ja se sai heti kannatusta. Ruokolahti-seura tarjosi Ruokolahti-taloa koulutuspaikaksi ja saimme kahvitkin keskustelun lomassa. Samalla reissulla pääsimme tutustumaan Ruokolahden kotiseutumuseoon, joka yllätti valtaosan kurssin osallistujista erittäin positiivisesti. Osa kävi tutustumassa myös museota vastapäätä olevalla hautausmaalla Simo Häyhän hautaan.

Ruokolahden museossa esineet on aseteltu näytteille teemoittain. Toiminnallisuuttakaan ei ole unohdettu. Ylimmäassä kerroksessa voi kokeilla millaista on ollut jauhaa jauhoja käsikivien avulla.

Ruokolahden museossa on hyvin suuret tilat suhteessa muihin kotiseutumuseoihin ja herkimmille esineille sinne on saatu rakennettua lämmin tila talvisäilytystä varten. Museo sijaitsee vanhassa viljamakasiinissa kirkon vanhaa kellotapulia vastapäätä. Ruokolahti-talo on museon läheisyydessä sijaitseva karjalaisen tuvan mallin mukaan rakennettu uudisrakennus. Se on talvellakin lämmitetty ja siellä voidaan järjestää mm. yksityistilaisuuksia. Ruokolahti-talo on osa pihapiiriä, johon on kerätty tyypillisiä piharakennuksia eri puolilta karjalaa.

Kommentit