Joulu Wolkoffin talomuseossa

Lappeenrannan keskustassa sijaitseva Wolkoffin talomuseo tarjoaa vierailleen joka vuosi mahdollisuuden uppoutua taianomaiseen joulutunnelmaan.
Wolkoffin perheen tarina on ainutlaatuinen ja epätavallinen. Maaorja Ivan Wolkoff tuli Jaroslavista Lappeenrantaan, asettui kaupunkiin ja hänestä tuli menestynyt kauppias.
Puisessa Wolkoffin talossa ehti elää neljä sukupolvea Wolkoffin sukua ennen kuin se lahjoitettiin Lappeenrannan kaupungille ja siitä tuli yksi kaupungin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä suomalaisille ja venäläisille matkailijoille.
Talo ja suvun tarina symboloivat kulttuurienvälistä dialogia ja sitä, miten suku säilytti venäläiset ja ortodoksiset traditionsa vieraassa maassa.
Sisällä Wolkoffin talossa perheen alkuperäisten esineiden, huonekalujen ja tavaroiden keskellä tuntuu, kuin aika olisi pysähtynyt ja perhe asuisi yhä talossa. Tämän vaikutelman saa erityisesti joulun ja pääsiäisen aikaan, jolloin huoneet on koristeltu juhlan mukaisesti.


Näin joulun aikaan Kauppakatu, jonka varrella talo sijaitsee, on ruuhkainen. Ympärillä olevilla ihmisillä on kiire, mutta Wolkoffin talo on rauhallinen ja tyyni. Huoneet on koristeltu samalla tavalla kuin Johannes Wolkoffin ja hänen perheensä aikaan. Joulukuusi haettiin Lavolan tilalta, kukkakorit saatiin joulutuliaisina. Johanneksen vaimo Martta Wolkoff kasvatti amarylliksia, jotka loivat erityistä tunnelmaa tilaan. Tänä päivänä vierailu talossa luo mukavan joulumielen. Talon ystävällinen ja kodikas ilmapiiri saa vierailijan lähtemään talosta hyvällä mielellä.
Museossa näemme tietyn aikakauden, perheen historiaa sisäisin tragedioin, naisen muuttuvan yhteiskunnallisen aseman, uskonnollisia asioita.
Wolkoffin perhe eli 1900-luvulla, vaikeassa, muuttuvassa ajassa, sotakonfliktien keskellä, mutta he säilyttivät silti venäjänkielisen nimensä esimerkkinä muille.
Kehoittaisin kaikkia kaupungin vieraita vierailemaan Wolkoffin museossa erityisesti talvilomien aikana.

Marta, opiskelija Pietarista

Kommentit