Lappeenrannan museoiden henkilökunta Viipurissa 9.9.2019


Lappeenrannan museoiden henkilökuntaa vieraili Viipurissa Viipurin linnassa ja Monrepos puistossa. Molemmissa paikoissa tapasimme venäläisiä kollegoita. Viipurin linnassa kuulimme linnan restauroinnista ja tutustuimme näyttelyyn. Hurjapäisimmät kiipesivät linnan torniin ihailemaan maisemia. Tornissa ei ole tällä hetkellä ollenkaan välitasanteita vaan portaat kiertävät tornit seiniä hurjan pudotuksen avautuessa keskellä, joten korkeanpaikan kammoisilta torniin kiipeäminen ei onnistu.

Viipurin linnan torniin ei ole korkeanpaikan kammoisilla asiaa. Kuva Hanna Lommi


Näkymä viipurin linnan tornista. Kuva Sini SaarilahtiLinnalta kävelimme keskiaikaiselle kellotornille, jonka restaurointi on juuri valmistunut. Pääsimme sisälle torniin ja sen huipulle ihailemaan maisemia. Näimme myös kellokoneiston, joka on Könnin suvun valmistama. 

Restauroitu keskiaikainen kellotorni. Kuva Riina Nurmio


Kellotornin portaikkoa. Kuva Hanna Lommi


Kellotornin kellon koneisto. Kuva Hanna Lommi

Kurkistus kellotornista kellotaulun kohdalta. Kuva Hanna Lommi


Tornista näkyi hienosti Viipurin kattojen ylle. Kuva Riina Nurmio


Iltapäivällä vierailimme Monrepos puistossa, jossa on käynnissä hyvin mittavat kunnostustoimenpiteet. Puiston portin fasadista oli tällä hetkellä vain runko näkyvissä. Kartanon korjaustyömaa oli täysin ympäröity aidalla, joten työmaalle ei oikeastaan nähnyt. Aidan yli näkyivät sisäänkäynnin neljä pylvästä. Puiston henkilökunta kertoi, että kartanon alkuperäisistä osista noin 40 prosenttia pystytään käyttämään ja loput pitää korvata uudella.

Lappeenrannan museoiden henkilökuntaa Monrepos puiston portilla. Kuva Riina Nurmio

Kiersimme metsäisillä alueilla puistoa, koska siellä ei ollut aktiivisia kunnostustöitä käynnissä. Puistossa kulkevaa kiviaitaa on restauroitu pitkiä pätkiä/kokonaan. Lähes kaikkialla oli näkyvissä keskeneräisiä töitä ja työkoneita.  Puiston rantaviivaa on vahvistettu ja kivetty viimeisen vuoden aikana sekä patorakenteita saatu valmiiksi. 

Monrepos puiston restauroitua kiviaitaa. Kuva Riina Nurmio


Monrepos puiston ”kiinalainen osa”. Kuva Riina Nurmio


Puiston metsäisessä osassa on koivun rungoista tehtyjä siltoja. Lähes kaikkialla puistossa on kunnostustöitä kesken. Kuva Riina Nurmio


Puiston rantaviivaa on kunnostettu viimeisen vuoden aikana ja rantaan on tullut kiveys. Kuva Riina Nurmio


Yksi Monrepos puiston lammista. Kuva Riina Nurmio

Teksti: Riina Nurmio


Kommentit