Etelä-Karjalan museon kulttuuriympäristötiimi tutuksi: rakennustutkija Tuija Välimaa

Aloitin työskentelemään Etelä-Karjalan museolla rakennustutkimuksen parissa helmikuun alussa. Pesti kestää vuoden loppuun asti. Koen olevani etuoikeutettu, kun museon toimistolla työpisteeni ikkunasta avautuu avara maisema Lappeenrannan Linnoituksen Katariinan torille. On mahtavaa, että Linnoituksen alue on säilynyt näin hyvin ja tarjoaa kaupunkilaisille monenlaisia virkistyspalveluita puistoista museoihin ja ravintoloista kesäteatteriin.  


Luminen aukio, jonka laidalla on puisia rakennuksia.
Lappeenrannan Linnoituksen Katariinan toria helmikuussa 2021.
Kuva: Tuija Välimaa.


Koska työjaksoni on vain vajaan vuoden mittainen, tehtäväni Etelä-Karjalan museon kulttuuriympäristötiimissä on ensisijaisesti auttaa muita tiimin jäseniä siellä missä voin. Käytännössä teen pääasiassa pienimuotoisia rakennetun ympäristön selvityksiä kirjallisia ja arkistolähteitä hyödyntäen, ja laadin niiden pohjalta lausuntoja rakennushankkeisiin ja kaavoitukseen liittyen. Tiimimme tämän vuoden tavoitteisiin kuuluu myös yleisötapahtuman järjestäminen lokakuussa teemalla korjausrakentaminen. Joten jos sinulla blogin lukija on ideoita tai toiveita, mitä haluaisit kuulla tai mistä haluaisit oppia lisää vanhojen rakennusten kunnostukseen liittyen, ota minuun yhteyttä. Toivottavasti syksymmällä koronarajoitukset ovat jo historiaa, jotta voimme tavata kasvotusten. 

Oma henkilökohtainen mielenkiintoni liittyy maaseudun rakennusperintöön ja kulttuurimaisemaan. Olen maalta kotoisin, historiallisen Hämeen Härkätien varrelta. Olenkin aiemmin työskennellyt Varsinais-Suomessa lähinnä maaseudun rakennetun ympäristön parissa. Tästä huolimatta minulla on puolet sukujuurista Etelä-Karjalassa. Isäni perhe asui aikanaan Simpeleen Änkilänsalolla noin 5 km nykyisen rajan toisella puolen. Olikin hienoa heti ensimmäisellä työviikolla päästä tutustumaan Hiitolanjoen Kangaskosken miljööseen ja joen varren voimalaitosten ympäristöä kehittäviin hankkeisiin, joissa vaalitaan luonto- ja virkistysarvojen lisäksi myös kulttuuriympäristöä ja tuodaan teollistumisen historiaa esille. Tuli lämmin tunne siitä, että olen kotikulmilla. 


Luminen maisema ja voimalaitoksen tiiliseinää.
Maisema Kangaskosken voimalaitoksella helmikuussa 2021.
Kuva: Tuija Välimaa.


Tuija Välimaa  

Amanuenssi, rakennusperintö

Etelä-Karjalan museo 

Kommentit