Miska-karhuja ja matkailuviirejä
Tervehdys, lukijat. Itse tosiaan sain suureksi ilokseni palata kesän jälkeen takaisin museoassistentin töihin Etelä-Karjalan museon saaman strategiarahoituksen ansiosta. Juuri tällä hetkellä jatkan esinekokonaisuuden luettelointia, jota en kesällä ehtinyt saada valmiiksi. Se on kuulunut aiemmin paikalliselle henkilölle, joka ehti elämänsä aikana kerätä sangen mittavan kokoelman erilaisia Lappeenrannan ja Neuvostoliiton matkailuun liittyviä matkamuistoja sekä muuta esineistöä, pääasiassa kuitenkin 1970- ja 1980-luvuilta. Näiden esineiden tiedot tallennetaan museon tietokantaan, ne valokuvataan ja lopuksi niihin maalataan tai liitetään muulla tavoin tunnistenumero. Tätä tekstiä kirjoitettaessa edellä mainittu työ on jo aika lailla viittä vaille valmis.
Ihan erityisesti minuun on kuitenkin tehnyt vaikutuksen vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaisiin liittyvä aineisto. Ainakaan itse en ole missään vielä aiemmin törmännyt vastaavaan kokoelmaan erilaisia Misha-karhuja (joka oli siis Moskovan kisojen virallinen maskotti). Kylmän sodan kontekstissa Misha oli merkittävä luomus; se paitsi oli lajissaan ensimmäinen laajalti tuotteistettu kisamaskotti, niin sillä myös pyrittiin tietoisesti lieventämään Neuvostoliittoon lännessä liitettyä ison ja uhkaavan venäläisen karhun imagoa.
Seuraavaksi on tarkoituksenani siirtyä enemmän valokuva-aineiston pariin. Ajatuksena on, että kuvakokoelmista saataisiin koostettua uusia kokonaisuuksia Finna-portaaliin. Kantavana teemana tulee olemaan ihmisten arki eri aspekteineen, vapaa-aika, urheilu, liikuntapaikat, matkailu ja kulttuuritapahtumat noin muutama mainitakseni. Tätä tavoitetta ajatellen Lappeenrannan lähimenneisyyteen liittyvien esineiden luettelointi on ollut hyvä johdatus tähän laajempaan aihepiiriin ja saattaa hyvinkin olla, että myös sitä aineistoa löytyy myöhemmin Finnasta. Sähköisten aineistojen määrän lisääminen sekä niihin liittyvien taustatietojen saattaminen mahdollisimman kattaviksi luo osaltaan kansalaisille laajemman tilaisuuden tutustua omaan menneisyyteensä ja kokea yhteyttä siihen. Mutta, tästä aiheesta kirjoittelen varmaan enemmän ja viisaampana sitten seuraavassa blogitekstissä.
Kirjoittaja on Lappeenrannan museoiden työntekijä Kalle Mustonen
Kommentit
Lähetä kommentti