Juhlittiin koronarajoitusten sallimissa rajoissa, osa 1Covid-19 toi muutoksia vuosien 2020 ja 2021 juhlien viettoon. Juhlijoitten määrää rajoitettiin, juhlissa suositeltiin noudatettavan turvaetäisyyksiä ja hyvää käsihygieniaa sekä suositeltiin käyttämään kasvomaskeja. Juhlavastaanottoja siirrettiin virtuaalisiksi tai ulkotiloissa vietettäväksi, odottelemaan parempia aikoja tai peruttiin kokonaan.

Lappeenrannan museot ovat tallentaneet poikkeusoloihin liittyvää aineistoa, ja museoassistentti Jaana Kiero on kasannut juhliin liittyvistä otoksista tämän kolmeen osaan jaetun jutun. Kiitämme kaikkia aineistoa kokoelmiimme luovuttaneita henkilöitä!

Pääsiäinen

Palmusunnuntain perinteikäs virpominen ovelta ovelle ei tokikaan tullut kyseeseen vuonna 2020. Siispä eräät valmistivat niin pitkän vitsan, että turvaetäisyys virpoessa säilyi. 


Kuvat: Kaisa Juntunen.


Vuonna 2021 palmusunnuntaina sai vitsan jättää ovelle ja valita mieleisensä palkan vitsamaljakon ohessa olevasta korista.

Kuva: Mira Jaatinen.


Myös museolla perinteeksi muodostuneet Wolkoffin kotimuseon pääsiäispuuhat jäivät väliin.

Pääsiäisen valmistelua Wolkoffin talomuseolla vuonna 2019. Kuvat: Jaana Kiero.

Vappu

Paikkakunnan teekkareitten kaupunkikuvassa pitkään näkyvä ja kuuluva vapunvietto siirrettiin syksyyn. Vuonna 2021 teekkarit viettivät etäWappua.

Kuva: Hanna Lommi.


Kauppatorilla on vapunaattona ollut normaalisti kuhinaa. Vaan ei poikkeusvuonna 2020.

Kuva: Emilia Piironen.


Eksoten infektiovastaanoton henkilökunta kevensi painostavaa tunnelmaa hassuilla vappuasuillaan, samalla muistuttaen asukkaita suojavarusteitten käytöstä.

Kuva: Maritta Poutanen.


Vapunpäivää on vietetty perinteisesti Lappeenrannassa linnoituksen valleilla asukkaitten yhteisellä piknikillä. Aikaisempiin vuosiin verrattuna näky valleilla oli autio.

Kuva: Jukka Kosonen.


Valmistujaiset

Kevään 2020 ylioppilasjuhlat ja valmistujaisjuhlat peruttiin ja siirrettiin syksyyn. Todistukset tulivat postissa. Syksyn ylioppilaitten juhlavastaanotto katsottiin YouTuben välityksellä. Todistuksen sai noutaa lukiolta tiettynä ajankohtana. Monet peruivat juhlavastaanotot kodeissa tai juhlatiloissa.

Kuva: Jaana Kiero.

ihmisiä kasvomaskit kasvoilla
Kuva: Hanna Sievänen.

ihminen maski kasvoilla
Kuva: Aada Sainio.


Jatkoa seuraa...Kommentit