Juhlittiin koronarajoitusten sallimissa rajoissa, osa 2

 Covid 19 -pandemian aikana juhlittiin syntymäpäiviä ja siirtymäriittejä, rajoitusten puitteissa.

Syntymäpäivät

Syntymäpäiviä ei vietetty lainkaan tai ne vietettiin etäyhteyksien välityksellä, ikkunan takaa tai ulkona, pienellä porukalla. Perhepiirissämme vietettiin 18-vuotissynttäreitä läppärin välityksellä keittiönpöydän äärellä kippistellen. Päivänsankarin sijaintipaikasta Helsingistä lähetettiin kuvia juhlaherkuista.


Kuvat: Jaana Kiero.
Polttarit

Polttareitakin vietettiin kasvomaskit kasvoilla. 

Kuva: Tiina Kautonen.
Ristiäiset

Ristiäisissä piti pitää turvavälit ja kasvomaskit. Loput kummit jäivät kuvan ulkopuolelle, jotta turvavälit säilyisivät. Myös äidillä piti olla kasvomaski tapahtuman ajan. 

nainen lapsi sylissään, lapsella yllään kastemekko

Ihmisiä, lapsi kastemekossa
Kuvat: Annika Vesterinen.

Hautajaiset

"Meillä oli siskoni hautajaiset lauantaina. Siunaustilaisuus oli ulkona ja tosiaan olimme arkun äärellä. Samoin muistotilaisuus vaihtui eväsretkikahvituksiin vanhempieni haudalla, mihin siskoni tuhkatkin joskus lasketaan. Pienellä joukolla olimme koolla. Adressit luettiin. Puhelimesta kuunneltiin bluetooth kaiuttimen kautta musiikkia." (Tarja Pajari)

Kuva: Tarja Pajari


Hautajaisiin osallistuvien määrää oli pandemian vuoksi rajattu. Kaikki tilaisuuteen osallistuneet ovat  olleet  lähikontaktissa muutoinkin, joten voivat istua vierekkäin ilman turvaväliä. Kaikilla tilaisuudessa olleilla yli 12-vuotiailla oli maski käytössä koko tilaisuuden ajan. Virret oli tulostettu erillisille lehtisille, jotta ei käytetty yhteisiä virsikirjoja, sillä hanskat eivät olleet sisällä käytössä. Papilla ja kanttorillakin oli maskit käytössä koko tilaisuuden ajan.

Hautajaiset Ristikankaan kappelissa. Kuvat: Annika Vesterinen.

Naisetkin toimivat arkunkantajina, sillä sallittu henkilömäärä oli rajattu. Kaikilla tilaisuudessa olleilla yli 12-vuotiailla maski käytössä koko tilaisuuden ajan. Lisäksi oli kuukauden kylmimpiä päiviä, joten maskit ja silmälasit olivat haastava yhdistelmä. 

Kuva: Arto Markku.

Kommentit